Jon Pott d.e. Gregoriusson

Jon Pott d.e. Gregoriusson

Mann

Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Jon Pott d.e. GregoriussonJon Pott d.e. Gregoriusson døde, Jemtland, Sverige.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 2. Gregus Jonsson  Etterslektstre til dette punkt ble født , Jemtland, Sverige; døde, Jemtland, Sverige.


Generasjon: 2

  1. 2.  Gregus JonssonGregus Jonsson Etterslektstre til dette punkt (1.Jon1) ble født , Jemtland, Sverige; døde, Jemtland, Sverige.

    Notater:

    Bildet er bumerket til Gregs ionnsen han var lagrettemann ved freden i Bremsebro 1645. Bodde 'Klluh' i Alsens fjerding i Jämtland
    Man antar at det er ham som er faren til Ørjan Gregusson, men det kan ikke bevises.
    Hvis man kan finne Ørjan sitt bumerke så kanskje det ligner?
    Gregorius døde antakelig i Jemtland.
    Også kjent som Gammel Jamten

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 3. Ørjan Gregussøn  Etterslektstre til dette punkt ble født 1625 , Jemtland, Sverige; døde 1695, Jamtlia, Rana, Nordland.


Generasjon: 3

  1. 3.  Ørjan GregussønØrjan Gregussøn Etterslektstre til dette punkt (2.Gregus2, 1.Jon1) ble født 1625 , Jemtland, Sverige; døde 1695, Jamtlia, Rana, Nordland.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Gårbruker

    Notater:

    Ørjan var født i Jemtland i 1624 og flyttet vestover rundt 1654 til Ørjedalen i Hattfjelldalen.
Ørjedalen har trolig fått navnet sitt etter Ørjan. De flyttet etter at Sverige hadde tatt Härjedalen og Jemtland i 1645. Svenskene tok på den tiden, unge menn i militær alder, fra hjemmene sine for å slåss i utlandet. Ørjan og konen hadde selskap av Ørjan's bror Gregorius og hans kone.
Rett etter ble de igjen tvunget til å flytte på grunn av Lappene som allerede bodde i Ørjedalen og ikke godtok at noen tok landet. De satte fyr på hjemmene deres og var en konstant trussel for dem. Da de hadde fått nok, reiste de to familiene nordover til Nord Rana der de slo seg ned i Lien eller Jamtlien som det heter i dag.

Ørjan hadde stor familie stolthet, og var både klok og intelligent; han var en snill mann så de gikk ikke lang tid før han var respektert og beundret i hans nye hjem.
Han fortalte sine barn at han stammet fra et mektig folk med høy rang. Den tidligste anen han viste om var en "Greis" gift med en kvinne som var kalt "Cecil". de hadde bodd på kysten og var enten "små konger" eller av kongelige aner.
dette er alt som for tiden vites om Ørjan Gregussen's familie. Hans barne-barns barne-barn Ole Pedersen Bjelanes, fortalte dette videre til sine barn. han var født i 1774 og på den tiden var det ikke noen historie bøker, så den eneste måten han kunne ha fått vite dette på er at det er blitt fortalt fra far til sønn i mange generasjoner.
Dette er regnet som BEVIS AV SANN TRADISJON .

En av Ole Pedersen Bjeldanes's sønner, Ole Tobias Olsen, far til Dagny Orvin Loftfield, senere prest i Hattfjelldal, kontaktet Professor P.A Munch, en av Norges fremste historikere, og fortalte han om dette. Han spurte P.A Munch om han viste hvem "Greis" og "Cecil" var.
Professoren ble veldig intressert og kunne fortelle at "Greis" måtte være Gregorius av Stavreim, lendermand under Haakon Haakonsen IV, og han var gift med Haakons' datter Cecilia som da er "Cecil". Cecilias' mor var Kanga "hin unge fra Oslo" (barnet fra Oslo).
De bodde på Stavreim (nå Staarheim) i Nordfjord og begge var av kongelig blod.
Gregorius Andresson stammet fra Harald Hårfagre, Norges' første konge, og Rangvald Ingeson Knaphoved, den Svenske kongen og far til Dronning Ingrid, som var Gregorius' Oldemor. Dette er historiske fakta og det finnes fortegnelser over de kongelige anene i Norge.

P. A. Munch ble så interessert i dette at han lovet å finne forbindelsen fra familien og bak til Gregorius. Rett etter dette reiste han til Roma for gjøre ferdig noen studier i Papal arkivene, men desverre døde han av slag like etter.
Senere studier har funnet nye fakta som peker på at denne antagelsen om "Greis" og "Cecil"
er korrekt, og det vil antagelig ikke være vanskelig og finne de nødvendige bevis for Jemtlands etterkommere av "Greis" og "Cecil".

Ett av disse fakta er at det er to familievåpen i den private kirken til Stavreim familien, en som er en løve uten krone (viser kongelighet langs en sidelinje), og en er Skanche familiens familievåpen, en fot fra låret og ned med en spore. Dagny Orvin Loftfield fant ut at disse familievåpnene er de samme som finnes i den private kirken i Jemtland. dette er bevis for at de har de samme anene og, som en konsekvens, at Gregorius og Cesilia er i slekt med anene av Ørjan av Jemtland og Stavreim folket.

En av grunnene til at dette forholdet mellom Stavreim og Jemtland familiene ikke kan bli bevist av noe skrevet dokument er en grunn forutsatt av Fru Inger Ottesdatter av Østraat.
Hun var en direkte etterkommer av Gregorius og, det er sagt at hun også var av Jemtlandslekten. Et bevis for dette slektskapetklan være et brev fra Ridder Ørjan Carlsson fra Jemtland til en svigersønn til Fru Inger.
Han starter brevet "Kjære svigerbror og venn". Derfor var han enten medlem av familien eller inngiftet. Brevet avslører desverre ikke forholdet.
For å bevise et eventuelt forhold, sier Dagny at de historiske arkivene inneholder informasjon om at Fru Inger av Østraat reiste til Jemtland for å besøke slekninger.

Fru Inger var konen til Nils Henriksson Gyldenløve av Bergen og var den rikeste og mektigste magnaten i landet på det tidlige 1500-tallet. I 1515 ble han drotsete, veldig gammel sammenlignet med andre drotseter. Han ble pekt ut til spesialoppdrag til Nederland for å føre Kong Christian II's brud til Danmark.

Hans kone, Fru Inger, var en talentfull, men ambisiøs og "eiesyk" dame. Gjennom ekteskapene til døtrene som var gift med danske adelsmenn, hadde hun en utrolig innflytelse og ble en ledene figur i et tragisk kapittel i norsk historie.

Den yngste datteren, Anna, var gift med Eric Vigerup i 1524. Den andre datteren, Eline, var gift i 1528 med Nils Lykke, en dansk adelsmann. Hun døde i 1532 og etterlot seg små barn.
Nils Lykke spurte den tredje datteren, Lucie, om hjelp til hushold og barnepass. Han ønsket og gifte seg med henneda hun ventet barn, men den katolske kirken forbød et slikt ekteskap mellom slektninger nærmere enn femte generasjon. Da Lucie fødte et barn i 1535, ble Lykke fengslet i slottet på Stenviksholm på ordre fra en gammel fiende Erkebiskop Olav Engelbriktson.

Den eldste datteren, Margaret, var gift med Vincent Lunge, som var sent til Bergen for å overvåke og sikre alliansen av området til Kong Frederik av Danmark som hadde fått tronen i Norge. Kongeriket var kontrollert av Det Norske konsulatet, der Vincent Lunge hadde den største autoriteten. Han strevde med å bevare den politiske uavhengiheten til Norge. Forholdet til Sverige var ikke vennskapelig.
Da Nils Lykke ble fengslet, var Vincent Lunge den som ledet "toget" for å få sin svoger dømt for hans "umoralskhet, ukristelighet, skandleløse opptreden osv." Lykke og Lunge var politiske fiender. Den 24 Desember 1535, to år før reformasjonen i Norge, ble Nils Lykke brent til døde uten dom.

I 1555, gikk Fru Inger og hennes barnebarn ombord i et skip til Bergen for å få barnebarnet registrert som lovlig arvtager, men skipet gikk ned og begge damene druknet. De ble funnet og begravet, men alle koffertene med alle papirene forsvant. Slik ble alt skrevet bevis borte.

Noe som Dagny Loftfjell ikke fikk sjekket, var et brev fra en mann i Steinkjær. Han skrev at han var en direkte etterkommer etter Ørjan på den mannlige siden, og kunne bevise at Ørjan stammet fra den mannlige siden fra Gregorius på Stavreim. Dagny mistet kontakten da hun giftet seg og dro til USA.

Tradisjonelt bevis ligger igjen i fakta at Ørjan gav sine barn de samme navnene som Jemtland familiene som igjen slektet til Stavreim. Det er uten tvil sant at navnet til Ørjan Gregussen's
far måtte være "Gregus" eller "Gregorius" siden etternavnet er Gregussen. Det som mangler for og finne de direkte anene måtte være å finne farens navn nedskrevet i Jemtland.
De var ingen tvil hos Ole Tobias Olsen eller hans datter Dagny at disse bevisene gjennom tradisjon gjør at det blir et forhold selv om, så langt vi kan forstå at bevisene er usikkre.
I følge disse bevis mente Professor P.A Munch at det var overveldene bevis.

Ridderen, Ørjan Carlsson, var sønn av Carl Carlson (Cardus Georg) som døde i 1434. Christianne Undset Svarstad dro til Jemtland i 1965 for å gjøre en research på Berit Cristine.
Hun mener at navner Ørjan og Gregus er samme navn: Gregorius - Greorgus - Jorgan - Ørjan. Hun fant ut at på gården Hov i Hãkstad sokn på Jemtland i byen Østersund bodde den 16 de generasjonen etter ridderen, Ørjan Carlsson. Gården var blitt pekt ut som Sveriges gamleste. Anelinjene til ridderen er nøye redet ut.
Landet etter Ørjan Carlsson var blitt delt mellom sønnene og det er en mulighet at vi stammer fra yngre brødre. Gregorius delen vi kommer fra brukte å tilhøre Skanke slektens jord som bodde i Nãksta, som flyttet dit omtrent i 1600.
Christianne har funnet følgene:

I 1443 på Hov, Joseph og han sønn Gregus; og en Gregers Hansson.
I 1447 i Nãksta, Joseph Andresson og Gregers Josephson (far og sønn)
I 1450 Jesep Andresson ( far)
I 1540 Jessep i Nãksta (far)
I 1564 Greges I Nãksta (sønn)
I 1565 Per Grerson i Nãksta (barnebarn)
I 1566 Gress Josephson og Peer Greeson (Sønn og hans sønn)

Det er en mulighet at vår Ørjan Gregussen er et barnebarn av Per Grerson i Nãksta.

Marguerite Loftfjell Hildreth

    Slekts tradisjonen vil vite at han nedstammer fra Gregorius Anderson fra Stavfheim (Stovreim) i Nordfjord, Lendermann under kong Håkon Håkonsson og gift med hans datter Cicilie

    Ørjan giftet seg med N.N 1649, Rana, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 4. Gregus Ørjansen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1650 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde 1725, Jamtlia, Rana, Nordland.
    2. 5. Nils Ørjansen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1664 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde, Skardet, Rana, Nordland.
    3. 6. Ola Ørjansen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1665 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde 1740, Langfjell, Rana, Nordland; ble begravet , Rana, Nordland.


Generasjon: 4

  1. 4.  Gregus ØrjansenGregus Ørjansen Etterslektstre til dette punkt (3.Ørjan3, 2.Gregus2, 1.Jon1) ble født 1650 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde 1725, Jamtlia, Rana, Nordland.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Gårbruker

    Notater:

    Utdrag fra Mo prestegjeld: gardshistorie, s. 321-324
    97. Jamtlia
    Brukarar
    Bnr. 3 (lnr. 405) INNIGARDEN el. AUSTERGARDEN, ØVER-LIA
    2) Greis Ørjansa, født ca 1650 (51 år 1701), var brukar frå 1696 til omlag 1725. Gift med Ane Andersdatter, født omlag 1662, død 1727.
    Born: 1. Ørjan (Ørger), født 1692 (Ørtfjellet); 2. Anders, født 1695 (død før 1727); 3. Dortea, født 1686 (Fagerlia); 4. Ane, født 1688 (Brennåsen); 5. Magnhild, født 1692 (Båsmoen); 6. Marit, født 1698 (ugift); 7. Berit, født 1698 (ugift).
    http://www.nb.no/nbsok/nb/286c1cd2a98609208f98d063359d677f?index=2#339

    Gregus giftet seg med Ane AndersdatterRana, Nordland. Ane ble født 1662; døde 1727, Jamtlia, Rana, Nordland; ble begravet 31 Aug 1727, Rana, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 7. Dortea Gregusdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1686 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde 22 Apr 1768, Yttern, Rana, Nordland.
    2. 8. Ane Gregusdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1688 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde, Brennåsen, Rana, Nordland.
    3. 9. Ørge Gregusen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1692 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde 9 Aug 1771, Nordbustad, Nesna, Nordland.
    4. 10. Magnhild Gregusdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1692 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde, Bosmoen, Rana, Nordland.
    5. 11. Andreas Gregusen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1695 , Jamtlia, Rana, Nordland.
    6. 12. Marit Gregusdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Jamtlia, Rana, Nordland.
    7. 13. Berit Gregusdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1698 , Jamtlia, Rana, Nordland.

  2. 5.  Nils ØrjansenNils Ørjansen Etterslektstre til dette punkt (3.Ørjan3, 2.Gregus2, 1.Jon1) ble født 1664 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde, Skardet, Rana, Nordland.

    Familie/Ektefelle/partner: N.N. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 14. Karen Nilsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Skardet, Rana, Nordland; døde, Skardet, Rana, Nordland.

    Nils giftet seg med Sirelle Andersdatter 1724, Rana, Nordland. Sirelle døde, Skardet, Rana, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  3. 6.  Ola ØrjansenOla Ørjansen Etterslektstre til dette punkt (3.Ørjan3, 2.Gregus2, 1.Jon1) ble født 1665 , Jamtlia, Rana, Nordland; døde 1740, Langfjell, Rana, Nordland; ble begravet , Rana, Nordland.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Gårbruker

    Notater:

    Utdrag fra Mo prestegjeld: gardshistorie, s. 156-158
    47. Langfjellet
    Brukarar
    Bnr. 1 (lnr. 341 a) INNIGARDEN
    2) Ola Ørjansa, 36 år i 1701, var brukar ikring 1700-1740, død 1740. Ikring 1709-1712 brukte han visst Utigarden òg, i tida ikring 1714-1720 brukte han 16 mark, dvs 2/3 av Langfjellet. Gift 1. gang med Beret Andersdatter, død 1728, 69 år gammel.
    Born: 1. Sakarias, født 1694; 2. Anders, født 1698; 3. Dortea, født 1695; 4. Mikkel, født 1701; 5. Erik, født 1703; 6. Ørje, født 1704 (død ung).
    http://www.nb.no/nbsok/nb/286c1cd2a98609208f98d063359d677f?index=2#173

    Manntall 1701 Langfield 36 år
    https://www.digitalarkivet.no/view/206/pc00000000661361

    Ved Ekstraskatten 1721 Helgeland; Alstahaug; Rana; Langfjeld - Svarte Ole For 2 RD.

    1740 Moe, Ranen, Nordland, Norge
    Skifte etter Ole Ørgersen ble avsluttet 19.09.1740. Det fremgår at han bodde på gården Langfield i Moe sogn, Ranen prestegjeld, og bl.a. at han hadde en sønn som het Erich Olsøn som også bodde på gården Langfield og en sønn som het Michel Olsøn som bodde på Bjelaanæset.
    http://arkivverket.no/URN:sk_read/24843/127/?size=full&mode=0
    https://media.digitalarkivet.no/sk11216101713907

    Ola giftet seg med Beret AndersdatterRana, Nordland. Beret ble født 1659 , Villen, Rana, Nordland; døde 1728, Langfjell, Rana, Nordland; ble begravet 28 Apr 1728, Rana, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 15. Sakarias Olsen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1694 , Langfjell, Rana, Nordland; døde 1740, Langfjell, Rana, Nordland.
    2. 16. Dortea Olsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1695 , Langfjell, Rana, Nordland; døde 15 Des 1776, Skonseng, Rana, Nordland; ble begravet 22 Des 1776, Rana, Nordland.
    3. 17. N.N Olsdatter  Etterslektstre til dette punkt
    4. 18. Anders Olsen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1698 , Langfjell, Rana, Nordland.
    5. 19. Mikkel Olsen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1701 , Langfjell, Rana, Nordland; døde 26 Nov 1779, Bjelånes, Rana, Nordland; ble begravet 5 Des 1779, Rana, Nordland.
    6. 20. Erik Olsen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1703 , Langfjell, Rana, Nordland; døde 1789, Langfjell, Rana, Nordland.
    7. 21. Ørjan Olsen  Etterslektstre til dette punkt ble født 1704 , Langfjell, Rana, Nordland.

    Ola giftet seg med Kjersti Fordelsdatter 12 Okt 1728, Rana, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]





Webmaster Message

Vi prøver å dokumentere alle våre kilder i dette familietreet.
Hvis du har noe å legge til, la oss høre fra deg.
Tusen takk !