Johannes Jannikinus Kruckow

Johannes Jannikinus Kruckow

Mann

Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Johannes Jannikinus KruckowJohannes Jannikinus Kruckow døde, Trustolpe, Loland, Danmark.

    Notater:

    Johannes Kruckow er kjent i tre kilder fra perioden 1389-1397. Han var omtalt med adelstittelen armiger. Han bodde i Trustolpe på Lolland i Danmark. Han hadde et våpenskjold med et oppvoksende halvt hjortedyr (enhjørning?). Med grunnlaget i utformingen av seglet og navnet Johannes som er en lang variant av Hans som ble brukt i Norge, er det mulig han er stamfar til de norske Kruckowene.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 2. Hans Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Trustolpe, Loland, Danmark; døde 1455, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.
    2. 3. Margrethe Johannesdatter Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født 1450 , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal; døde 1500, Oslo.
    3. 4. Anders Johannesson Kruckow  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 2

  1. 2.  Hans KruckowHans Kruckow Etterslektstre til dette punkt (1.Johannes1) ble født , Trustolpe, Loland, Danmark; døde 1455, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Riksråd

    Notater:

    Hans Kruckow var ridder og medlem av det norske riksrådet og døde ca. 1455 Vi kjenner ikke hans foreldre eller om han hadde barn.
    Han er først kjent i 1442 da han var med i Oslo og hyllet Kristoffer av Bayern som Norges nye konge.I 1444-1447 omtales han i saker knyttet til Hanseatene i Bergen. Han var nok da bosatt i Bergen, og hatt en offentlig stilling der.
    4. desember 1444 omtales Hans Kruckow for første gang som riksråd. Hans er den siste som er omtalt på lista, noe som tyder på at han er den yngste i riksrådet. For å være i det norske riksrådet må Hans Kruckow ha vært av norske foreldre eller være gift med en norsk kvinne. Han var gift med en dansk kvinne - Anna Barsebek, så Hans må selv ha hatt norske foreldre.
    I 1444 bruker han tittelen væpner og i et 1445 er han omtalt som knape, som begge er lavadelstitler. Første gang Hans Kruckow er omtalt som ridder var 30. mai 1450. Han har mellom juli 1449 og mai 1450 fått ridderslaget av kongen. Han var sentral i striden ved kongevalget i 1448-1449, der valget sto mellom den danske Christian I og den svenske Karl Knutsson. Sammen med erkebiskopen støttet han Karl Knutsson.
    8. oktober 1453 hadde ridderen Hans Kruckow gått i Munkeliv kloster. Han ga alt han eide av løst og fast gods til kloster. Det er siste gang vi hører om Hans Kruckow. I 1455 ble Munkeliv kloster stormet og brent av hanseatene. De som bodde i klosteret ble enten drept eller de klarte å flykte. Det er mulig at Hans Kruckow ble drept der.

    Familie/Ektefelle/partner: Anna Ludviksdatter Barsebek. Anna (datter av Ludvik Gotskalksson Barsebek) ble født 1378 , Holstein, Schleswig-Holstein, Tyskland; døde, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 5. Hans Johannessen Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal; døde 1516, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.

  2. 3.  Margrethe Johannesdatter KruckowMargrethe Johannesdatter Kruckow Etterslektstre til dette punkt (1.Johannes1) ble født 1450 , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal; døde 1500, Oslo.

    Familie/Ektefelle/partner: Mathis Pederssøn. Mathis døde, Oslo. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 6. Johanne Mathiasdatter  Etterslektstre til dette punkt døde, Oslo.

  3. 4.  Anders Johannesson KruckowAnders Johannesson Kruckow Etterslektstre til dette punkt (1.Johannes1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 7. Erich Andersson  Etterslektstre til dette punkt ble født , Fet, Hafslo, Sogn og Fjorane; døde 1471, Fet, Hafslo, Sogn og Fjorane.


Generasjon: 3

  1. 5.  Hans Johannessen KruckowHans Johannessen Kruckow Etterslektstre til dette punkt (2.Hans2, 1.Johannes1) ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal; døde 1516, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Vepner

    Notater:

    Hans Kruckow var gift med hustru Sunniva Eindridsdatter. Han er kjent i dokumenter fra 1505. Den 1. september 1514 er Hans Kruckow omtalt som å være væpner - en adelsmann.
    Edvard Edvardsen forteller at Hans Kruckow var høvedsmann på Bergenhus. Dette er skrevet ned om lag hundre år senere, og det er ingen samtidige kilder som bekrefter dette. Det er derfor usikkert om dette er rett. Høvedsmennene på Bergenhus var i hovedsak riddere, noe Hans neppe var. Han kan likevel ha vært stedfortreder i en kortere periode. Noen kilder omtaler hans kone som Karen.
    Han døde trolig omkring 1517

    Familie/Ektefelle/partner: Sunniva Eindridsdatter. Sunniva døde, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 8. Johan Hansen Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født 1473 , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal; døde 1537, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.

  2. 6.  Johanne MathiasdatterJohanne Mathiasdatter Etterslektstre til dette punkt (3.Margrethe2, 1.Johannes1) døde, Oslo.

    Familie/Ektefelle/partner: Bjørn Gunnarsson. Bjørn døde, Oslo. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 9. Maren Bjørnsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1520 , Oslo; døde, Oslo.

  3. 7.  Erich AnderssonErich Andersson Etterslektstre til dette punkt (4.Anders2, 1.Johannes1) ble født , Fet, Hafslo, Sogn og Fjorane; døde 1471, Fet, Hafslo, Sogn og Fjorane.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Ridder

    Familie/Ektefelle/partner: Margrethe Iversdatter Aspa. Margrethe (datter av Ivar Toraldesson Aspa Smørrhatt og Sigrid Alfsdatter Skåden) døde 1471, Fet, Hafslo, Sogn og Fjorane. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 10. Adelus Erichsdatter Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født 1470 , Fet, Hafslo, Sogn og Fjorane; døde 1530, Jordanger, Luster, Sogn og Fjordane.


Generasjon: 4

  1. 8.  Johan Hansen KruckowJohan Hansen Kruckow Etterslektstre til dette punkt (5.Hans3, 2.Hans2, 1.Johannes1) ble født 1473 , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal; døde 1537, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Vepner

    Notater:

    Johan Kruckow til Sørheim i Luster var væpner og riksråd fra 1524[ til om lag 1537. Han døde 1536 eller 1537. Han må ha vært en svært betydningsfull politisk aktør. Han var med ved tre kongevalg. Ved sin konsekvente støtte til kongene i København var han også med på å legge forholdene politisk til rette for reformasjonen.
    I 1518 er Johan Kruckow omtalt første gang, og drev da trolig nordlandshandel. I 1521 bodde han på Hjelmsøy i Finmark. I 1524 hører vi for første gang om Johan Kruckow som politisk aktør. Johan Kruckow, var da lensherrer i Sogn. Johan Kruckow er omtalt som væpner - adelsmann også fra 1524 og fram til sin død.
    Da Christian II flyktet i 1524 tok riksrådet over styringen og hadde sine første møter i Bergen i august 1524. Det er da vi møter Johan Kruckow for første gang som riksråd - medlem av kongens råd. 5.8.1524 sa det norske riksrådet med blant Johan Kruckow opp troskapen mot kong Christian II og slo fast at de var klar til å velge seg en ny konge. 23. august 1524 valgte riksrådet herunder Johan Kruckow Frederik I til Norge konge.
    Johan Kruckow hadde en mangeårig strid med Vincent Lunge blant annet om retten til forleninger i Sogn. Sommeren 1528 sendte Vincent Lunge 40 mann av Dalakarene (Nils Stenssens soldater fra Dalarne i Sverige) for å slå i hjel Johan Kruckow. Johan kom seg unna i live, men gard og gods kom i deres hender. Det ble også skrevet at Johans “hustru og barn går i bygden og tigger brød”. I 1531 ser det ut til at striden ble avsluttet.
    I november 1531 kom den kong Christian (II) som var blitt avsatt i 1524, til Oslo med en stor styrke, for å igjen å erobre landet. Johan Kruckow og kretsen rundt ham gikk aktivt ut med støtte av kong Fredrik (I). I juli 1532 ble kong Christian (II) tatt til fange og satt i fengsel. Med sin aktive støtte til kong Fredrik sto Johan Kruckow politisk sterkt etterpå.
    10. april 1533 døde kong Fredrik I og Johan Kruckow blir da involvert i valget av ny konge. 1. juni 1536 er Johan Kruckow på et møte i Bergen, der de hyller valget av Christian (III) som konge og undertegner de nærmeste dagene flere hyllingsbrev til kong Christian (III).
    13. desember 1536 er siste gang vi hører om Johan Kruckow i live og han var nok død ikke lenge etter.
    Etter «gamle våpenbøker» skal Johan Kruckow ha vært gift med Gudrun Tordsdatter (Smør). Det er ingen samtidige kilder som bekrefter dette, men det er heller ingen kilder som sier noe annet. Når Johan i 1532 ble arving etter Kjell Tordsen, som trolig var sønn til Tord Torgunsen, virker ikke dette urimelig. I Hirtzholms våpenbok fra slutten av 1600-tallet sies det at Adelus, hvis slektsnavn ikke oppgis, først var gift med Johan Kruckow og så med Hans Jenssen. Våpenbøkene fra 1600- og 1700-tallet er ikke regnet som særlig pålitelige!

    Familie/Ektefelle/partner: Gudrun Tordsdatter. Gudrun (datter av Tord Thorgunnarson og Birgitte Kjetilsdatter) ble født , Tjerne, Ringsaker; døde, Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 11. Johan Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.
    2. 12. Jørgen Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.
    3. 13. Jon Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.
    4. 14. Barbara Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.
    5. 15. Anne Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.
    6. 16. Karen Kruckow  Etterslektstre til dette punkt ble født , Kroken, Hafslo, Møre og Romsdal.

  2. 9.  Maren BjørnsdatterMaren Bjørnsdatter Etterslektstre til dette punkt (6.Johanne3, 3.Margrethe2, 1.Johannes1) ble født 1520 , Oslo; døde, Oslo.

    Familie/Ektefelle/partner: Rolf Olufsøn Darre. Rolf (sønn av Oluf Bjørnsson Darre og Sigrid Jonsdotter) ble født 1500; døde 1573, Oslo. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 17. Bjørn Rolfsøn Darre  Etterslektstre til dette punkt ble født 1548 , Oslo; døde 1616, Nesodden, Akershus.

  3. 10.  Adelus Erichsdatter KruckowAdelus Erichsdatter Kruckow Etterslektstre til dette punkt (7.Erich3, 4.Anders2, 1.Johannes1) ble født 1470 , Fet, Hafslo, Sogn og Fjorane; døde 1530, Jordanger, Luster, Sogn og Fjordane.

    Notater:

    I en kilde fra 1505 må vi ha funnet Torleivs hustru. Dette året ga Olav Aslaksson sin frenke, dvs sin nære slektning på morssiden, hustru Adelus Eriksdotter, 3 laupsbol jordeiendom i gården Høgi (Høyum) i Joranger sogn i Luster (tidligere Hafslo) i Sogn, til eiendom. Det var en gave forøvrig, intet salg. Trond Benkestokk [hennes sønn] kjøpte i 1527 ytterligere 5 laupsbol i samme gården, og hans sønn, Tord Benkestokk til Joranger i Luster, kjøpte i 1575 enda mere av gården.
    I en våpenanetavle i Brønnøy kirke fra 1572 for fru Kirstin Trondsdotter Benkestokk [se NST 3 (1932), s. 274-300], tillegges hennes farmor, det vil si hustru Adelus Eriksdotter (nevnt 1505), de Kruckowers slektsvåpen. Denne heraldiske kilden, kombinert med den nærhet det var mellom Fet og Joranger, underbygger teorien om at hustru Adelus Eriksdotter var en datter av ridderen herr Erik Andersson på Fet.

    Familie/Ektefelle/partner: Torleif Trondsson Benkenstok. Torleif (sønn av Trond Tordsson Benkenstok og Bergiuth Torleifdatter) ble født 1450 , Skold, Ryfylke, Rogaland; døde 1504, Jordanger, Luster, Sogn og Fjordane. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 18. Trond Torleifsson Benkenstok  Etterslektstre til dette punkt ble født 1495 , Jordanger, Luster, Sogn og Fjordane; døde 14 Feb 1558, Bergen, Hordaland.
    2. 19. Andreas Benkenstok  Etterslektstre til dette punkt




Webmaster Message

Vi prøver å dokumentere alle våre kilder i dette familietreet.
Hvis du har noe å legge til, la oss høre fra deg.
Tusen takk !