Alf-Inge`s Hjemmeside
Alistair's Gold Digger
La hunden ligge på siden med bena mot deg. Begynn å børste den nedenfra og mot deg.
Begynn f.eks nederst på bakbenet og jobb deg framover mot hodet. Børst lag for lag og spray ofte med vann/balsam-vann (eller Natusan Balsamspray). Vær spesielt nøye med lysken og bak albuene - husk at hunden har veldig tynn hud her, så det kan lett lugge og det gjør vondt!
Pass også på å børste nøye på steder som lett floker seg;
på innsiden og baksiden av lårene
i armhulen
bak ørene
Børst ALLTID pelsen MOT deg, det sliter minst!
Pass også på at du kommer helt inn til huden på hunden slik at det ikke danner seg et 'vatt-teppe' av ullen.
Når man møter på floker prøver man først å børste de ut med børsten, går ikke det bruker man 'puddel-kammen' og/eller fingrene til å løsne opp toven litt. Skulle ikke det heller gå kan man ta en saks å klippe et lite snitt i pelsretningen (dvs. FRA hunden), men skulle saks være nødvendig har du ventet for lenge mellom børstingene!!
Hodet, halen og nederst på føttene kan være lettere å børste mens hunden sitter eller står (fortsatt på bordet), men det er en smaks-sak.
Det er hodet på Beardisen som gjør rasen så spesiell. Uttrykket, skjegget og bartene! Men resten av pelsen er et like stort blikkfang. La ikke hunden få floke seg slik ned at det eneste som hjelper er en klippemaskin.
Det finnes vel ikke noe vakrere enn en nybadet, nybørstet Bearded Collie! Og du vil kunne se på hunden din at den er fornøyd!
Når man anser seg som ferdig, legg fra deg børstene og kammene og kjenn etter med fingrene. Det er utrolig hvor ofte man da finner små 'luringer' av noen floker både her og der.
Mellom tredeputene (undersiden) vil det lett danne seg klumper av hår, kvist og sand. Dette er det Ikke godt å gå på - så man bør sjekke her regelmessig.
Bruk gjerne en god potesaks og klipp vekk så mye hår du klarer mellom tredeputene, bruk potesalve hvis tredeputene er sprukne/tørre og pass ekstra godt på vinterstid hvis hunden går mye på steder hvor det saltes.
En hund sliter ned klørne hvis de går mye på asfalt, MEN Bearded Collie har også en ulveklo (sitter ca 10 cm opp på innsiden av frambena), og denne slites ikke ned av seg selv. Og uansett hvor mange turer man går, så kommer man neppe unna kloklipping uansett.
Mange har problemer med kloklipping, og hvis man er usikker på hvordan dette gjøres vil det ofte lønne seg å høre med noen erfarne som kan vise deg de første gangene. Dette er ikke vanskelig å lære seg selv - og så lenge man har en hund som er vant til å bli håndtert, ligger/ sitter stille og man sørger for å ha godt lys så er det ingen grunn for å være redd for å klippe feil/for mye.
På folkemunne sies det alltid at en Bearded Collie skal ikke klippes på noen måte. Dette er en sannhet med noen få unntak... Nemlig av hygieniske grunner klipper de fleste av oss vekk hår rundt kjønnsorganene og endetarmsåpningen, samt mellom tredeputene. Enkelte klipper også vekk hår (dvs floker) på innsiden av lårene, og under armene - for å underlette børstingen - altså på steder hvor det ikke synes at de er klippet når hunden står/sitter oppreist.
Inne i en Bearded Collie's øregang vokser det hår - mye hår. Dette må man nappe vekk før det blir grobunn for infeksjoner eller floker. Når valpen er liten bør man venne den til at man får 'rote rundt' nedi der, men håret sitter da veldig godt fast - så man må ikke begynne å nappe i ørene for tidlig.
Enkelte hunder syns dette er nesten deilig - andre syns det er helt grusomt. Et godt tips for å gjøre dette OK for hunden er å nappe EN gang, så klø skikkelig godt nedi øret - så gjenta ETT napp, så klø. Denne fremgangsmåten har erfarne Beardis eiere brukt i mange år - og har sjelden hatt en hund som har motforestillinger mot dette (selv om ikke alle liker det akkurat).
Hvis man oppdager tannstein/plakk tidlig vil det ofte gå an å skrape vekk plakken med en negl, en liten mynt el. Hvis man har en hund som får dette ofte (og mye) vil det være enklere å ha en tannskrape når man skal fjerne dette.
Husk - hunder får praktisk talt aldri tannstein på innsiden av tennene, det kommer på utsiden. Så det er lett synlig.
Som innenfor de aller fleste områder i livet lønner det seg som oftest å skaffe de riktige 'redskapene' for jobben før man setter i gang. Med de riktige børstene og kammene går børstingen faktisk mye lettere, og man har en viss form for garanti for at dette er den beste for pelsen. Det er slett ikke alltid at det dyreste er det beste. Vi vet om børster til flere hundre kroner som er fullstendig ubrukelige til vår rase, men likevel vil selvsagt butikken selge disse til alle og enhver. Så hvis du har muligheten bør du høre med noen som har rasen som kanskje kan anbefale riktig utstyr for deg - eller fortsette å lese her...
Den beste på markedet heter "MASON AND PEARSON" og fins i tre forskjellige størrelser og tre forskjellige bust-typer. Den mellomste størrelsen med både nylon og naturbust er den de fleste trives best å arbeide med, og den er best for gjennombørsting av pelsen. En "MASON" koster rundt 400,- og er derfor det dyreste du har av pelsstellutstyr. Men den er utrolig slitesterk med mindre den blir spist opp av valpen - så hvis du greier å ikke la den bli spist opp av hunden, eller stjålet - trenger du nok kun EN i hele hundens livstid. Det finnes masse etterligninger av Mason-børstene, men disse fungerer ca like bra som en klesbørste fra Rimi - altså ikke i det hele tatt og er fullstendig bortkastede penger!
Et godt kjøp er en avlang, sort 'parykkbørste' som fåes kjøpt i de fleste dyreforretninger til en pris av ca 50-100,- Denne er ideell å bruke på litt mer flokete pels siden den "tar" mer av pelsen enn "Mason'en". Den er uerstattelig i unghundstiden da valpepelsen slipper taket, og DA blir det floker!
Stålkammer er langt bedre enn plastkammer siden plasten ofte får pelsen elektrisk (statisk). Man bør investere i 2-3 stykker med forskjellige mellomrom mellom tennene. Den kammen som kan være et "must" er en såkalt PUDDELKAM. Den er stor, har store mellomrom mellom tennene og har treskaft. Den er relativt billig (ca 50,-) og holder lenge. En liten kam med mindre mellomrom mellom tennene er ideell til barter og ører og andre steder det lett floker seg (bak ørene, under armene og på tærne).
Disse nymotens kammer som virker så flotte (og dyre!), de skal ha tenner som ruller eller sortlakkerte som sies å motvirke statisk elektrisitet, men dette er muligens bare tull og tøys. Helt normale metallkammer er, og har alltid vært, det beste og rimeligste. Det finnes også noe som heter SPRATTS kammer, disse er dyre. De skal angivelig være de beste på markedet, men det er veldig tunge å jobbe med.
Men du må prøve deg frem og se hva du selv liker å jobbe med og hva som passer best til deg og din hund.
Man kjøper helt enkelt en normal sprayflaske som vanligvis brukes til blomster. Man kan enten bruke bare vann eller hvis pelsen er tørr og flisete eller elektrisk kan man blande i litt balsam.
Man sprayer da på fuktighet mens man børster, dette gjør flokene lettere å gre ut samt tilfører pelsen endel næring. Balsamen vil også gjøre sitt til å motvirke floker til neste gang som et beskyttelseslag. Et godt alternativ er NATUSAN BALSAMSPRAY FOR KIDS
En god klotang er også en god investering. Det fins flere forskjellige typer å velge mellom, noen ser ut som vanlig avbitertang, andre ser ut som en liten guiliotin. Man må her føle etter hva slags tang man syns virker trygg og god å jobbe med.
Enkelte hunder får tannstein (plakk) på tennene sine. Enklest er selvsagt å få veterinæren til å fjerne dette, men man sparer mye tid og penger på å lære seg å gjøre dette selv.
En eller to gode sakser er alltid kjekt å ha. Særlig en liten potesaks som man kan bruke mellom tredeputene på hunden. Disse har avrundet tupp slik at man ikke skal klype huden på hunden.
En hunds hud er ikke lik som menneske sin, så menneskeprodukter som shampo og balsam vil sjelden fungere særlig godt på en hund. I et krisetilfelle en gang i blandt fungerer selvsagt det meste, men en kløende hund er oftest resultatet hvis man jevnlig bruker feil shampo.
Hvilken shampo/balsamtype man ønsker å bruke vil selvsagt variere fra hundeeier til hundeeier, hva man får tak i sitt nærmiljø og årsaken til badingen.
Utstillingsfolk bruker ofte en egen shampo for hundens hvite tegninger og en annen shampo for resten av hunden.
Det fins shampo for å få tykkere pels, tynnere, rettere, mer bølgete, striere, mykere, lysere, mørkere etc... Dette er en milliard-industri og kun fantasien setter grenser for hvor BRA de enkelte shampoene fungerer på forskjellige problempelser. Noen lukter mye, andre lukter nesten ikke i det hele tatt. Man kan få med furunål, sitron, eple, aprikos, ananas.. Smak og behag! Men til hverdagsbruk fungerer de aller fleste shampoene ganske likt, og resultatet blir en ren hund.
Grønnsåpe - noen gode gamle hundeeiere sverger til dette vidundermiddelet. Og det fungerer veldig, veldig bra, men det tar også vekk mye av pelsens naturlige fettlag - så det anbefales IKKE å bruke det regelmessig. Men en gang i blant skader det nok ikke,og hunden blir riktig så ren. I "gamle dager" når dette var hundeshampoen for de fleste, så ble hunden badet kanskje en gang i året - i motsetning til i dag hvor man bader hunden flere ganger i året.
Denne typen 'kam' kan være svært så påkrevet på endel, særlig unghunder som holder på å slippe valpepelsen. Denne brukes med ytterste forsiktighet siden den lett kan ødelegge dekkhårene som gir lengden på pelsen. Men den er kjempe fin å bruke for å få vekk endel av ullen på unghunden. I tillegg er den super til å få vekk 'vatt-teppet' ullen kan danne hel tinne ved huden til hunden. Men som sagt - den kan fort ødelegge en ellers så lovende pels!
Denne vil også i utrenede hender trekke ut unødvendig mye pels. Men for den trenede er dette nesten det eneste redskapet man trenger. Men få en erfaren til å vise deg før du kaster deg over den lille håpefulle med en karde!
Dette fins selvsagt også, men man bør ikke la det gå så langt at dette er et 'naturlig' redskap å bruke. Dette er en form for kam, men som har knivblader istedenfor tenner og vil ødelegge enhver pels hvis man bruker den feil!
De lærde strides om man skal/kan bade en hund som er flokete. Noen mener at man må aldri finne på å sette en flokete Beardis i badekaret og spyle vann på flokene - siden det da vil være bortimot umulig å få de vekk etterpå!
Andre mener at det aller beste er å bade hunden først - bruke massevis av balsam i pelsen - og så børste! Uansett - du vil fort oppdage at det går litervis med vann for å bløtlegge en voksen hund. Det vil alltid lønne seg å sette hunden i badekaret eller i dusjen.
Et godt tips er å blande shampo og vann i det forholdet som står på shampoflasken i en sprayflaske.
Fukte hunden med dusjen, spray på med shampo, massere det godt inn og skyll så grundig. Vær litt forsiktig slik at du ikke får shampo i øyne og ører, men det er ingen grunn til å bli overbeskyttende. De tåler det meste hvis du bare skyller godt etterpå!
Hvis du vil føne hunden tørr etter badet, bør du bruke litt ekstra balsam etter shamponeringen og helst ikke skylle ut all balsamen. Pelsen kan lett bli tørr når den til stadighet blir utsatt for den varmen som en føner avgir. Noen hunder har tendens til 'bølget' pels, og da kan nok føning være på sin plass - man 'strekker' pelsen endover samtidig som man føner.
En annen måte å gjøre det på, er å la hunden 'drypp-tørke' av seg selv noen timer - så er de så fine så. Men det krever at man tar en kvikk gjennombørsting ikke så altfor lenge etterpå.
Det høres veldig 'dill-dall' ut å holde på med balsam, oljer osv på en hund.. Det er ikke bare for å få lang og mye pels man gjør dette, men også for å underlette børstingen.
We do our best to document all resources. If you find an error,
please let us know!
Thank you!