Svine-Bodvar Ånson

Svine-Bodvar Ånson

Mann 560 -

Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Svine-Bodvar ÅnsonSvine-Bodvar Ånson ble født 560.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Ringsakerkonge

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 2. Tore Svine-Bodvarson  Etterslektstre til dette punkt ble født 595.


Generasjon: 2

  1. 2.  Tore Svine-BodvarsonTore Svine-Bodvarson Etterslektstre til dette punkt (1.Svine-Bodvar1) ble født 595.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: konge

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 3. Ørn Hyrna Toreson  Etterslektstre til dette punkt ble født 630.


Generasjon: 3

  1. 3.  Ørn Hyrna ToresonØrn Hyrna Toreson Etterslektstre til dette punkt (2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 630.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Opplandskonge

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 4. Ån Ørnson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 4

  1. 4.  Ån ØrnsonÅn Ørnson Etterslektstre til dette punkt (3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Familie/Ektefelle/partner: N.N Frodesdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 5. Aslak Bifru-Kåre Ånson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 5

  1. 5.  Aslak Bifru-Kåre ÅnsonAslak Bifru-Kåre Ånson Etterslektstre til dette punkt (4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 6. Tore Åslakson  Etterslektstre til dette punkt
    2. 7. Hårda-Kåre Aslakson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 6

  1. 6.  Tore ÅslaksonTore Åslakson Etterslektstre til dette punkt (5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Familie/Ektefelle/partner: N.N Vemundsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 8. Vemund Toreson  Etterslektstre til dette punkt ble født 765.

  2. 7.  Hårda-Kåre AslaksonHårda-Kåre Aslakson Etterslektstre til dette punkt (5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Notater:

    Herse. 
Levde omkring 900.
    Hårda-Kåre sies å nedstamme i 9. ledd fra Rolf i Berg. Om Rolf vet man kun at han skal ha vært konge i Berg på Hedemarken. Om han var en historisk person er tvilsomt. Han er i så fall den eldste kjente opplendingekongen sagnet kjenner og må ha levet omkring 600 - 700.
    Hårda-Kåre var en ansett og mektig herse i Hordaland i begynnelsen av Harald Hårfagres regjeringstid, og sluttet seg frivillig til ham.
    Hans ættemenn opptrer som mektige jordegodsbesittere, både i Hordaland og i Rogaland.

    Familie/Ektefelle/partner: N.N. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 9. Ogmund Horqakårison  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 7

  1. 8.  Vemund ToresonVemund Toreson Etterslektstre til dette punkt (6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 765.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 10. Kåre Vemundsøn Berola  Etterslektstre til dette punkt

  2. 9.  Ogmund HorqakårisonOgmund Horqakårison Etterslektstre til dette punkt (7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Notater:

    Levde omkring 920.
    Ogmund kom til Jæren og giftet seg der med en datter til Gyrd Haraldsson. Gyrd var sønn til kong Harald i Vest-Agder og falt i kamp med kong Gudrød Veidekonge.
    Gjennom dette ekteskap kom Ogmunds ætt i besittelse av Sola, og ble den mektigste slekt i Rogaland.
    Fra Snorre Sturlasson: Olav Trygvessons saga:
«54. ... På Hordaland var det mange gjeve stormenn, som var kommet av Horda-Kåres ætt. Han hadde hatt fire sønner; den ene var Torleiv Spake, den andre Ogmund, far til Torolv Skjalg som var far til Erling på Sola; den tredje var Tord, far til Klypp herse, som drepte Sigurd Sleva Gunnhildsson; den fjerde var Olmod, far til Askjel, far til Aslak Fitjaskalle. Det var den største og gjeveste ætten på Hordaland. ...»

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 11. Torolv Skjalg Ogmundson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 8

  1. 10.  Kåre Vemundsøn BerolaKåre Vemundsøn Berola Etterslektstre til dette punkt (8.Vemund7, 6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Notater:

    Levde ca. 840.

    Berdla-Kåre var bosatt på Berle på Bremangerlandet i Sogn og Fjordane. Han var en av de mest ansette menn i Firdafylke. Da dette ble undertvunget av Harald Hårfagre i 866, bodde han på gården Berdla (Berdle) på Bremangsland. Han hadde gjort mange vikingetog og var navngjeten for sin tapperhet og styrke.

    Kåre var en berserk. Berserk kalte man menn som ble grepet av paroksysmer i kamp, slik at de ikke kjente smerte. De kjempet derfor gjerne brynjeløse, i bare skjorten (berr-serkr). En annen teori vil utlede navnet av et forsvunnet ord for bjørn (beri), altså "en med bjørneskjorte", som går i bjørneham.

    Han kom med langskip til Ragnvald Jarl og fulgte ham til Møre, derfra til Trondhjem, hvor han ble Harald Hårfagres mann.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 12. Eyvind Lambes Kåreson  Etterslektstre til dette punkt døde, Sandnes, Gildeskål, Nordland.

  2. 11.  Torolv Skjalg OgmundsonTorolv Skjalg Ogmundson Etterslektstre til dette punkt (9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Notater:

    Toralv skal ha vært sønnesønn til Horda-Kaare.
    Han skal ha blitt innebrent av Ragnvald, sønn til Lodin på Ærvik ved Stad, fordi han, vistnok med rette, ble beskylt for å ha drept Lodin på forrederiskt vis.
    Toralvs sønn, Erling, må da ha vært et barn. Ragnvald, som først etter drapet på Toralv overtok sin fedrenegård, nevnes under navnet «Ragnvald på Ærvik» som en av de fornemste deltagere i Jomsvikingeslaget. Dette fant sted i Hjørungavåg i 980-årene. Erling må derfor ha vært omtrent jevnaldrende med Snorre som ble født i 965.
    Toralv må da ha levet ved år 965.

    Familie/Ektefelle/partner: N.N Erlingsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 13. Erling Sjalgson  Etterslektstre til dette punkt ble født 963; døde 21 Des 1028, Sola, Rogaland.


Generasjon: 9

  1. 12.  Eyvind Lambes KåresonEyvind Lambes Kåreson Etterslektstre til dette punkt (10.Kåre8, 8.Vemund7, 6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) døde, Sandnes, Gildeskål, Nordland.

    Notater:

    Han kom ca. 866 om høsten fra vikingetog og bega seg sammen med Torolf Kveldulfsson til Harald Hårfagre. De var på kongens skip under slaget i Hafrsfjorden i 872. Kongen kom i 877 til Sandnes. Sigrid ba da Øyvind og hans brødre om å følge seg til kongen for å få forlik i stand mellom kongen og Torolf. Dette lyktes ikke og Torolf falt. Kongen tilbød da Øyvind alle Torolfs etterlatte eiendommer og gods samt Sigrids hånd.

    Øyvind og Sigrid ble stamfedre til en berømt slekt. Han synes etter Sigrids død å ha blitt gift med Ingeborg Håvardsdatter, sønnedatter til Grjotgard Håleygejarl.

    Eyvind giftet seg med Sigrid Sigurdsdatter 878. Sigrid (datter av Sigurd Grjotgardson) ble født , Sandnes, Gildeskål, Nordland; døde, Tjøtta, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 14. Finn Skjalge  Etterslektstre til dette punkt ble født , Sandnes, Gildeskål, Nordland; døde, Sandnes, Gildeskål, Nordland.

  2. 13.  Erling SjalgsonErling Sjalgson Etterslektstre til dette punkt (11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 963; døde 21 Des 1028, Sola, Rogaland.

    Notater:

    Erling var en mektig herse over landet fra Sognefjord til Lindesnes og var den gjeveste av alle lendermenn i Norge. Han førte et stort hus med mange menn i sin tjeneste, såvel hjemme som i hærferd.
    Fra Snorre Sturlasson: Olav Trygvessons saga, avsnitt 54:
«På Hordaland var det mange gjeve stormenn, som var kommet av Horda-Kåres ætt. Han hadde hatt fire sønner; den ene var Torleiv Spake, den andre Ogmund, far til Torolv Skjalg som var far til Erling på Sola; den tredje var Tord, far til Klypp herse, som drepte Sigurd Sleva Gunnhildsson; den fjerde var Olmod, far til Askjel, far til Aslak Fitjaskalle. Det var den største og gjeveste ætten på Hordaland.
    Fra Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga, avsnitt 22:
«Det har alltid vært sagt at Erling var den gjeveste av alle de lendmennene som har vært i Norge. Dette er barna til Erling og Astrid: Aslak, Skjalg, Sigurd, Lodin, Tore og Ragnhild som var gift med Torberg Arnesson.»
    Han var med kong Olav Trygvesson på toget til Vendland.
    I begynnelsen kjempet han mot Olav Haraldsson, men etter slaget ved Nesjar kom det til forsoning, hvorved Erling måtte gi avkall på endel av sine len. Det ble senere brudd mellom ham og kongen. Erling reiste da til kong Knud i England. Da han kom hjem, prøvde han å overraske kongen da denne skulle fare fra Viken til Trondheim. Men Erling var uheldig og ble selv overrasket. I en trefning ved Tungeøyene ble Erling overvunnet og måtte overgi seg. Kongen hånte ham, og han ble drept av sin frende og fiende Aslak Fitjaskalle. Dette ble senere skjebnesvangert for kongen. 1

    Familie/Ektefelle/partner: Astrid Trygvesdatter. Astrid (datter av Trygve Olavsson og Astrid Eiriksdatter) døde, Sola, Rogaland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 15. Ragnhild Erlingsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Sola, Rogaland.
    2. 16. Gjertrud Erlingsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Sola, Rogaland.


Generasjon: 10

  1. 14.  Finn SkjalgeFinn Skjalge Etterslektstre til dette punkt (12.Eyvind9, 10.Kåre8, 8.Vemund7, 6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Sandnes, Gildeskål, Nordland; døde, Sandnes, Gildeskål, Nordland.

    Notater:

    Levde ca. 930.

Finn "den Skjeløyde" var lendmann på Sandnes i Nordland.

Han tiltråtte rimeligvis som lendmann på Sandnes etter sin fars død. Finn fikk imidlertid ikke odelsrett til gården, men hadde den som kongelig len og var Håkon "den Gode"'s lendmann.

    Familie/Ektefelle/partner: Gunnhild Håkonsdatter. Gunnhild (datter av Håkon Grjotgardsson, Ladejarl og Ingebjørg Haraldsdatter) døde, Sandnes, Gildeskål, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 17. Njaal Finnson  Etterslektstre til dette punkt ble født , Sandnes, Gildeskål, Nordland.
    2. 18. Eyvind Finnson, Skaldaspiller  Etterslektstre til dette punkt ble født , Sandnes, Gildeskål, Nordland; døde 995, Tjøtta, Nordland.

  2. 15.  Ragnhild ErlingsdatterRagnhild Erlingsdatter Etterslektstre til dette punkt (13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Sola, Rogaland.

    Notater:

    Ragnhild kalles også «Astrid den aarbaarne». I 1025 var hennes sønn, Øystein Orre, 12 år. Hun må altså være gift før 1013.
    Fra Snorre Sturlasson: Olav den helliges saga:
«138. ... Torgeir het en av kongens årmenn; han styrte gården hans i Orkdal, han var hos kongen den gangen og hørte på samtalen mellom Stein (Skaftesson) og kongen. Litt etter reiste Torgeir hjem. En natt hendte det at Stein løp bort fra byen, og skosveinen hans ble med ham. De tok veien opp over Gaularåsen og så utover helt til de kom ned i Orkdal, og om kvelden kom de til den kongsgården Torgeir rådde for; Torgeir bød Stein bli der natten over og spurte hva det var han var ute etter. Stein ba ham låne seg hest og slede, han så de holdt på å kjøre inn kornet der. Torgeir sa: «Jeg kan ikke vite hvordan det har seg med denne reisen din, om du har lov av kongen eller ikke; her forrige dagen syntes jeg ikke det var myke ord som falt mellom deg og kongen.» Stein sa: «Om jeg ikke på noen måte rår meg selv for kongen, så skal det likevel være annerledes med trellene hans.» Han dro sverdet, og så drepte han årmannen; han tok hesten og ba sveinen sette seg opp på den, Stein selv satte seg i sleden, og så dro de i vei og kjørte hele natten. De reiste videre helt til de kom ned i Surnadal på Møre, der fikk de seg båtskyss over fjorden, han reiste så fort han kunne. De sa ikke noe til noen om drapet der de kom, men sa de var kongsmenn; de fikk god hjelp overalt der de kom.
    En dag mot kvelden kom de til Torberg Arnessons gård på Giske; han var ikke hjemme, men hjemme var Ragnhild, hans kone, datter til Erling Skjalgsson. Der ble Stein riktig godt mottatt, for de kjente hverandre godt fra før. Det hadde nemlig hendt seg slik før, den gang Stein kom fra Island, han eide selv skipet han kom med, og kom i land utfor Giske og la til ved øya; da lå Ragnhild i barnsnød, og det gikk svært tungt for henne, og ingen prest var det på øya og ingen ellers i nærheten heller. Så kom det folk ned til kjøpmannsskipet og spurte om det var noen prest ombord; det var en prest som het Bård med skipet, en mann fra vestfjordene, ung og ikke videre lærd. Sendemennene ba presten bli med til huset; han syntes dette var en svært vanskelig sak, og han visste hvor lite han kunne, derfor ville han ikke gå. Da la Stein et ord inn hos presten og ba ham gå med. Presten svarte: «Jeg skal gå om du blir med meg; det er en trøst i det å ha deg å rådspørre.» Stein sa at det skulle han gjerne gjøre. Så dro de opp til gården og dit Ragnhild var. Litt senere fødte hun et barn, det var en pike, som så nokså svak ut. Så døpte presten barnet, og Stein holdt piken over dåpen og kalte henne Tora. Stein ga henne en gullfingerring. Ragnhild lovte Stein trofast vennskap, og sa han skulle komme dit til henne om han kom til å synes han trengte hjelp av henne. Stein sa som så at han ville ikke holde flere jentunger over dåpen, og så skiltes de med dette. Men nå var det kommet dit at Svein minte Ragnhild om vennskapsløftet, han fortalte hva som hadde hendt ham, og at nå var han kommet ut for kongen unåde. Hun sa hun skulle legge så mye makt på å hjelpe ham som hun hadde styrke til, og ba ham vente der til Torberg kom; hun ga ham plass ved siden av Øystein Orre (orrhane), sønn sin; han var tretten år gammel den gang. Stein ga Ragnhild og Øystein gaver.
    Torberg hadde hørt alt om Steins ferd før han kom hjem, og han var nokså sint. Ragnhild gikk og snakket med ham, fortalte ham hva Stein hadde gjort, og ba ham ta seg av Stein og se etter saken hans. Torberg sa: «Jeg har hørt,» sa han, «at kongen har sendt budstikke og stevnet ting etter drapet på Torgeir, at Svein er gjort utleg, og at kongen er så sint han kan bli. Og jeg har mer vett enn at jeg skulle ta meg av en utlending og få uvennskap med kongen for det. La Stein ha seg bort herfra på timen.» Ragnhild svarte, hun sa at enten kom de til å reise både hun og Stein, eller også fikk begge to bli. Torberg sa hun kunne reise hvor hun ville. «Jeg tenker nok det,» sa han, «at om du reiser, så kommer du snart igjen, for du har ingensteds så mye å si som her.» Da gikk Øystein Orre fram, sønn deres; han sa fra om det at han ville ikke bli igjen om Ragnhild skulle reise bort. Torberg sa at det var fælt så påståelige og strie de var på dette. «Men det ser mest ut til at dere kommer til å rå her, siden dere synes det er så mye om å gjøre. Men du slekter altfor mye på ætten din, Ragnhild, i dette at dere ikke bryr dere stort om hva kong Olav sier.» Ragnhild sa: «Om du synes det blir altfor mye for deg å ha Stein her, så følg du selv med ham til Erling, far min, eller gi ham følge med, så han kan komme dit i fred.» Torberg sa at han ville ikke sende Stein dit. «Erling har nok å svare for likevel som kongen er misnøyd med.» Stein ble der om vinteren.

    Familie/Ektefelle/partner: Torberg Arnesøn. Torberg (sønn av Arne Arnmodsøn og Tora Torsteinsdatter) ble født 990 , Giske, Møre og Romsdal; døde 1050, Giske, Møre og Romsdal. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 19. Tora Torbrgsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1024 , Giske, Møre og Romsdal.
    2. 20. Ogmund Torbergsøn  Etterslektstre til dette punkt ble født , Giske, Møre og Romsdal; døde, Giske, Møre og Romsdal.
    3. 21. Jorunn Torbergsdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Giske, Møre og Romsdal.
    4. 22. Arnbjørn Torbergsson  Etterslektstre til dette punkt ble født , Giske, Møre og Romsdal.

  3. 16.  Gjertrud ErlingsdatterGjertrud Erlingsdatter Etterslektstre til dette punkt (13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Sola, Rogaland.

    Familie/Ektefelle/partner: Arne Arnesøn, Bjarkøy. Arne (sønn av Arne Arnmodsøn og Tora Torsteinsdatter) ble født , Giske, Møre og Romsdal; døde, Giske, Møre og Romsdal. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 23. Jon Arnesøn  Etterslektstre til dette punkt ble født 1033 , Giske, Møre og Romsdal; døde, Bjarkøy, Troms.


Generasjon: 11

  1. 17.  Njaal FinnsonNjaal Finnson Etterslektstre til dette punkt (14.Finn10, 12.Eyvind9, 10.Kåre8, 8.Vemund7, 6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Sandnes, Gildeskål, Nordland.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 24. Astrid Njaalsdatter  Etterslektstre til dette punkt

  2. 18.  Eyvind Finnson, SkaldaspillerEyvind Finnson, Skaldaspiller Etterslektstre til dette punkt (14.Finn10, 12.Eyvind9, 10.Kåre8, 8.Vemund7, 6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Sandnes, Gildeskål, Nordland; døde 995, Tjøtta, Nordland.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 25. Hårek av Tjøtta Eyvindson  Etterslektstre til dette punkt ble født 965 , Tjøtta, Nordland; døde 1036, Nidaros, Trondheim, Sør-Trøndelag.

  3. 19.  Tora TorbrgsdatterTora Torbrgsdatter Etterslektstre til dette punkt (15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 1024 , Giske, Møre og Romsdal.

    Familie/Ektefelle/partner: Harald III Sigurdsson, Hardråde. Harald (sønn av Sigurd "Syr" Halftanson og Åsta Gudbrantsdatter) ble født 1015 , Stein, Hole, Buskerud; døde 25 Sep 1066, Stamford Bridge, Yorkshire, England. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 26. Olav III Haraldsson, Kyrre  Etterslektstre til dette punkt ble født 1050; døde 1093, Håkeby, Tanum, Västra Götaland, Sverige.
    2. 27. Ragnhild Haraldsdotter  Etterslektstre til dette punkt ble født 1047 , Norge; døde, Isle of Man, England.

  4. 20.  Ogmund TorbergsønOgmund Torbergsøn Etterslektstre til dette punkt (15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Giske, Møre og Romsdal; døde, Giske, Møre og Romsdal.

    Notater:

    Ogmund døde før sin far, dvs. tidligere enn 1050. Han var ikke lendermann.
    Fra Snorre Sturlasson: Magnus Berrføtt saga:
«4. Svein het en mann, sønn til Harald Flette, dansk av ætt. Han var en veldig viking og en stor stridsmann, djerv som noen, en ættestor mann i sitt land. Han hadde vært med kong Håkon. Da Håkon var død, hadde Steigar-Tore ingen tro på at han kunne komme til forlik og vennskap med kong Magnus, om han fikk makt over hele landet, på grunn av det han hadde gjort, og den motstand han hadde satt i verk mot kong Magnus. Så la Tore og Svein og deres venner opp råd, som etterpå fikk framgang, de reiste en flokk med den hjelp og det store mannskapet Tore hadde. Men fordi Tore da var en gammel og tungfør mann, tok Svein styringen over flokken og høvdingnavn. Denne planen var flere høvdinger med på. Den gjeveste av dem var Egil, sønn til Aslak fra Folland (i Kvernes på Nordmøre). Egil var lendmann, han var gift med Ingebjørg, datter til Ogmund Torbergsson og søster til Skofte fra Giske. Skjalg het en rik og mektig mann, som også kom med i flokken. ...»

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 28. Skofte Ogmundsøn, Giske  Etterslektstre til dette punkt ble født , Giske, Møre og Romsdal; døde 1103, Roma, Italia.

  5. 21.  Jorunn TorbergsdatterJorunn Torbergsdatter Etterslektstre til dette punkt (15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Giske, Møre og Romsdal.

    Familie/Ektefelle/partner: Ulv Stallere Uspaksson. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 29. Brigida Ulvsdatter  Etterslektstre til dette punkt

  6. 22.  Arnbjørn TorbergssonArnbjørn Torbergsson Etterslektstre til dette punkt (15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Giske, Møre og Romsdal.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 30. Jon Arnbjørnsson  Etterslektstre til dette punkt

  7. 23.  Jon ArnesønJon Arnesøn Etterslektstre til dette punkt (16.Gjertrud10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 1033 , Giske, Møre og Romsdal; døde, Bjarkøy, Troms.

    Jon giftet seg med Ranveig Sigurdsdatter 1060. Ranveig (datter av Sigurd Toreson, Hund og Aud Snorresdatter) ble født , Bjarkøy, Troms; døde, Bjarkøy, Troms. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 31. Vidkun Jonson  Etterslektstre til dette punkt ble født 1068 , Bjarkøy, Troms; døde 1140, Bjarkøy, Troms.
    2. 32. Tora Jonsdatter, Bjarøy  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 12

  1. 24.  Astrid NjaalsdatterAstrid Njaalsdatter Etterslektstre til dette punkt (17.Njaal11, 14.Finn10, 12.Eyvind9, 10.Kåre8, 8.Vemund7, 6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ragnvald, Den Gamle. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 33. Steinkil Ragnvalson  Etterslektstre til dette punkt døde 1066.

  2. 25.  Hårek av Tjøtta EyvindsonHårek av Tjøtta Eyvindson Etterslektstre til dette punkt (18.Eyvind11, 14.Finn10, 12.Eyvind9, 10.Kåre8, 8.Vemund7, 6.Tore6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 965 , Tjøtta, Nordland; døde 1036, Nidaros, Trondheim, Sør-Trøndelag.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Lendemann

    Familie/Ektefelle/partner: Ragnhild Arnesdatter. Ragnhild (datter av Arne Arnmodsøn og Tora Torsteinsdatter) ble født , Giske, Møre og Romsdal. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 34. Finn Håreksøn, Tjøtta  Etterslektstre til dette punkt ble født , Tjøtta, Nordland; døde, Tjøtta, Nordland.

  3. 26.  Olav III Haraldsson, KyrreOlav III Haraldsson, Kyrre Etterslektstre til dette punkt (19.Tora11, 15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 1050; døde 1093, Håkeby, Tanum, Västra Götaland, Sverige.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge av Norge

    Notater:

    Olav Kyrre (født ca. 1050, død 1093) var sønn av Harald Hardråde. Han var med i hæren til Harald Hardråde da han dro til England, men var ikke med i slaget ved Stamford Bridge i 1066. Da han kom hjem til Norge året etter, ble han innsatt som konge sammen med broren sin, Magnus. Magnus døde allerede i 1069, og Olav ble da konge alene. Det var antakelig i disse første årene som konge at Olav fikk tilnavnet Kyrre, som betyr den fredelige. Hovedkilden til hans liv er Olav Kyrres saga i Snorres Heimskringla.
    Olavs regjeringstid ble da også en fredelig tid for kongeriket. Han inngikk forlik både med danskekongen Svend Estridssøn og med Vilhelm Erobreren som da var konge i England, og klarte å holde landet utenfor konflikter med andre land og makthavere. Fordi regjeringstiden hans var så fredelig, er det lite stoff om ham i sagaene. Dette betyr ikke at det ikke skjedde mye viktig i den tiden han var konge. Det var tvert imot en tid som var preget av at kongemakten, staten og rettsorganisasjonen ble sterkere. En indikasjon på dette er at hirden i kongsgården ble fordoblet, og at det ble innført nye hirdskikker etter europeisk modell. I denne tiden ble forholdet til paven atskillig bedre, og dette førte til etableringen av faste bispeseter flere steder i Norge.
    Olav, som regnes som Bergens grunnlegger, var også den kongen som opprettet gildeinstitusjonen i Norge. Snorre forteller at Olav gjerne selv satt i gildet i Nidaros. Han likte seg visst i slike sammenkomster og kunne være både lystig og pratsom til tross for at han vanligvis var lite snakkesalig.
    Det å kunne lese var noe som tidligere var forbeholdt de geistlige, men som den første norske kongen lærte Olav Kyrre seg denne kunsten. Symeon av Durham skrev i sin krønike at Olav var svært interessert i å lese salmer, og at han også assisterte prester ved gudstjenester. Olav Kyrres eneste sønn, Magnus Berrføtt, tok over som konge da faren døde 1093 i Haukbø (moderne svensk Håkeby), Tanum i Båhuslen. Han ble senere begravd i Nidaros (Trondheim).

    Familie/Ektefelle/partner: Tora Rangvaldsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 35. Magnus III Olavsson, Berføtt  Etterslektstre til dette punkt ble født 1073; døde 24 Aug 1103, Ulster, Irland.

    Familie/Ektefelle/partner: Ingrid Sveinsdatter. Ingrid (datter av Svend IV Estridsen Ulfson og Ranveig Tordsdatter) ble født , Danmark; døde, Aurland, Sogn og Fjorande. [Gruppeskjema] [Familiediagram]


  4. 27.  Ragnhild HaraldsdotterRagnhild Haraldsdotter Etterslektstre til dette punkt (19.Tora11, 15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 1047 , Norge; døde, Isle of Man, England.

    Familie/Ektefelle/partner: Gudrød III Haraldsson, Crowan. Gudrød (sønn av Harald Svarte Gudrødsson og N.N Ragnfredsdatter) ble født 1030 , Hebridene, Skottland, England; døde 1095, Hebridene, Skottland, England. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 36. Olof I Gudrödsson Bitling  Etterslektstre til dette punkt ble født 1080 , Isle of Man, England; døde 29 Jun 1153, Isle of Man, England.

  5. 28.  Skofte Ogmundsøn, GiskeSkofte Ogmundsøn, Giske Etterslektstre til dette punkt (20.Ogmund11, 15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født , Giske, Møre og Romsdal; døde 1103, Roma, Italia.

    Notater:

    Skofte var brorsønn til Eystein Orre. I 1066 var han lendermann og omtales etter Olav Kyrres død i 1093 som en eldre mann. Hans sønner var da voksne og han hadde i lengre tid bodd på familiesetet Giske.
    Han deltok i kong Magnus Barfots store ferd til Orknøyene i 1098. I 1101-1102 hadde han en alvorlig tvist med sin frende Magnus Barfot om noe dannefæ som begge tilegnet seg. Retten synes å ha vært på Skoftes side, men Magnus ville ikke gi seg. Skofte seilte derfor fra landet i 1102 med 5 velutrustede skip sammen med sine 3 sønner, Finn, Agmunn og Tord. De dro til Flandern, våren 1103 til Frankrike og om sommeren til Gibraltar og Roma hvor han døde.
    Fra Snorre Sturlasson: Magnus Berrføtts saga:
«11. ... Skofte, sønn til Ogmund Torbergsson, var en gjev lendmann. Han bodde på Giske på Sunnmøre; han var gift med Gudrun, datter til Tord Folesson. Deres barn var Ogmund, Finn, Tord og Tora, som var gift med Åsolv Skulesson. Sønnene til Skofte lovte godt i ungdommen.»
    «17. Skofte Ogmundsson ble uforlikt med kong Magnus; de trettet om arven etter en mann som var død. Skofte hadde den, og kongen krevde den så hardt og trått at det så stygt ut. Det ble holdt mange møter om denne saken, og Skofte avgjorde at han og sønnene aldri på én gang skulle være i kongens vold; han sa at da var de tryggest. Da Skofte var hos kongen, minte han om det nære frendskap som var mellom ham og kongen, og det med at Skofte støtt hadde vært god venn til kongen, og at det aldri hadde vært noe skifte i deres vennskap. Han sa det at det var klart han var såpass klok, at, sier han, «jeg ikke vil trette med deg om den saken, konge, dersom jeg har urett. Men i det slekter jeg på foreldrene mine at jeg holder på min rett mot hver mann, og i det gjør jeg ingen forskjell på folk.» Kongen holdt på sitt, og han ble ikke mjukere i sinn ved slike taler. Skofte reiste hjem.»
    «18. Siden kom Finn til kongen og talte med ham og ba ham om at han skulle la ham og hans far få rett i denne saken. Kongen svarte bare sint og stutt. Da sa Finn: «Annet ventet jeg av Dem, konge, enn at De ville nekte meg lov og rett den gang jeg ble sittende på Kvaldensøy, og få av de andre vennene Deres ville, men sa som sant var, at de som satt der, var solgt og dødsdømt, om ikke kong Inge skulle ha vist større høvdingskap mot oss en du hadde vist omtanke for oss. Likevel vil mange synes at vi bar skam derifra, om det var noe å bry seg om.» Kongen ble ikke mer medgjørlig ved slike taler, og Finn reiste hjem.»
    «19. Da kom Ogmund Skoftesson til kongen. Da han kom inn til kongen, sa han ærendet sitt og ba kongen gjøre rett og skjel mot dem og deres far. Kongen svarte at det var rett som han sa, og at de var urimelig djerve. Da sa Ogmund:
«Du kan få det til, konge, å gjøre oss urett, for du har makten; her vil det sanne seg det som blir sagt, at de fleste som får sitt liv i gave, lønner enten ille eller slett ikke. Det vil jeg også ha sagt deg at aldri skal jeg komme i din tjeneste mer, og heller ikke far min eller noen av brødrende mine, dersom jeg får rå.» Så tok Ogmund hjem, og de så hverandre aldri mer, han og kong Magnus.»
    «20. Våren etter gjorde Skofte Ogmundsson seg ferdig til å fare bort fra landet. Han hadde fem langskip, som alle var vel utrustet. Sønnene hans, Ogmund, Find og Tord, ble med på ferden. De ble temmelig sent ferdige; om høsten seilte de til Flæmingeland (Flandern) og var der om vinteren. Tidlig om våren seilte de vest til Valland (Frankrike), og om sommeren seilte de ut gjennom Norvasund (Gibraltar-stredet) og om høsten til Romaborg. Der døde Skofte; alle sønnene døde også på denne ferden. Tord levde lengst av dem; han døde på Sikiløy (Sicilia). Det sier folk at Skofte har seilt gjennom Norvasund først av alle nordmenn; denne ferd ble kjent vidt og bredt.»

    Familie/Ektefelle/partner: Gudrun Torsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 37. Pål Skoftesøn  Etterslektstre til dette punkt ble født , Giske, Møre og Romsdal; døde, Giske, Møre og Romsdal.
    2. 38. Tora Skoftesdatter, Giske  Etterslektstre til dette punkt ble født , Giske, Møre og Romsdal; døde, Rein, Rissa, Sør-Trøndelag.
    3. 39. Ragnhild Skoftesdatter  Etterslektstre til dette punkt ble født , Giske, Møre og Romsdal.

  6. 29.  Brigida UlvsdatterBrigida Ulvsdatter Etterslektstre til dette punkt (21.Jorunn11, 15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Familie/Ektefelle/partner: Håkon Finnsøn, Tjøtta. Håkon (sønn av Finn Håreksøn, Tjøtta) ble født , Tjøtta, Nordland. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 40. Ulvhild Håkonsdatter  Etterslektstre til dette punkt
    2. 41. Sauda-Ulv Håkonsson  Etterslektstre til dette punkt
    3. 42. N.N Håkonsson  Etterslektstre til dette punkt

  7. 30.  Jon ArnbjørnssonJon Arnbjørnsson Etterslektstre til dette punkt (22.Arnbjørn11, 15.Ragnhild10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 43. Arnbjørn Jonsson, Ambe  Etterslektstre til dette punkt ble født , Hordaland.

  8. 31.  Vidkun JonsonVidkun Jonson Etterslektstre til dette punkt (23.Jon11, 16.Gjertrud10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1) ble født 1068 , Bjarkøy, Troms; døde 1140, Bjarkøy, Troms.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Lendermann

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 44. Erling Vidkunson, Den Eldre  Etterslektstre til dette punkt ble født , Bjarkøy, Troms; døde 1182, Bjarkøy, Troms.

  9. 32.  Tora Jonsdatter, BjarøyTora Jonsdatter, Bjarøy Etterslektstre til dette punkt (23.Jon11, 16.Gjertrud10, 13.Erling9, 11.Torolv8, 9.Ogmund7, 7.Hårda-Kåre6, 5.Aslak5, 4.Ån4, 3.Ørn3, 2.Tore2, 1.Svine-Bodvar1)

    Familie/Ektefelle/partner: Brynjulv Ulvalde Halldorson. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 45. Bård Standale Brynjulvsson  Etterslektstre til dette punkt




Webmaster Message

Vi prøver å dokumentere alle våre kilder i dette familietreet.
Hvis du har noe å legge til, la oss høre fra deg.
Tusen takk !