Frodi, "den fredlige"

Frodi, "den fredlige"

Mann

Generasjoner:      Standard    |    Kompakt    |    Vertikalt    |    Bare Tekst    |    Generasjon Format    |    Tabeller    |    PDF

Generasjon: 1

  1. 1.  Frodi, "den fredlige"Frodi, "den fredlige"

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 2. Fridleif Frodesson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 2

  1. 2.  Fridleif FrodessonFridleif Frodesson Etterslektstre til dette punkt (1.Frodi1)

    Notater:

    Fridleif III, konge av Lejre, Danmark.
    Fridleif var sønn av Frode og Ingebjørg. Han var gift med Hide, de hadde sønnen Åle, med ukjent kone hadde han sønnen Frode den tapre
    "Konge etter sin bror Intet er skrevet og vi kan vel regne med at han var ganske fredsommelig, regjerte i ca.tjue år".
    "Fredleif fulgte umiddelbart efter sin fader i kongemagten; han ønskede, at inden for hans riges gærnser hverken skulle dyrkes afgudsbilleder eller udøves besværgelser eller magi; for han satte fuldstændig sin lid til sin egen tapperhed og sine våben. Han rustede sig til forsvar for riget ved at udvælge en skare af de stærkeste og mest kampdygtige mænd, som han også underholdt rundhåndet. Blandt dem var den berømte kriger Starkad, som for nylig var vendt hjem fra togter til Italien, Rusland og Ungarn, hvor han som de fleste andre steder havde efterladt sig et evigt minde om sin tapperhed.
    Fredleif borførte med vold g.1 Hild, datter af Åle, konge over Oplandene i Norge, og giftede sig med hende; med hende fik han sønnen Åle, g.2 med en anden kvinde fikk han sønnen Frode Fridleifsson."
    http://www.olhov.net/danmark.html#Frode fred
    http://www.vulkaner.no/f/m7xfm5xfp.htm

    Familie/Ektefelle/partner: Hilde Ålesdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 3. Frode Fridleifsson, «Den djerve»  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 3

  1. 3.  Frode Fridleifsson, «Den djerve»Frode Fridleifsson, «Den djerve» Etterslektstre til dette punkt (2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Notater:

    Frode den tapre, konge av Lejre (Danmark)
    Sønn av Fridleif. Han var gift med Hilda? De hadde barna Ingjald, Halfdan og Frode
    'Frode den frøkne'konge etter sin bror Åle. Han hjalp kong Egil i Uppsala å vinne tronen tilbake mot løfte om årlig skatt fra Svitjod.Dette løftet ble ikke holdt og Frode reiste med hæren, herjet og brente og tok stort hærfang i Svitjod.
    Som søn af en voldtaget kvinde mentes Åle ikke egnet til tronarving; derfor overtog Frode magten efter sin fader. Men Åle blev viking; på grund af sit held i den håndtering fik han (til)navnet Åle hinn fræckne. Frode begyndte også at blive berømt for sine mange bedrifter og blev kald den Store eller Berømte. Han havde sit kongesæde i Lejre og Ringsted. Ligesom sin fader oprettede han en hird, hvor han underholdt adskillige krigere med kæmpekræfter, og i spidsen for dem satte han Starkad. Han havde også tolv jarler under sig.
    Åle, der var Frodes halvbroder, erobrede nu ved en modig krigerisk indsats kongemagten i Sverige
    Efter å ha sørget for drapet på sin halvbror Åle, besejrede kong Frode svenskekongen Jørund og gjorde ham skatskyldig; på samme måde gik det en svensk jarl ved navn Sverting. Frode bortførte også svenskekongens datter, med hvem han fik sønnen Halfdan. Hun var hans elskerinde. Senere giftede han sig og fik med denne kvinde en ægtefødt arving, sønnen Ingjald. Frodes søn Ingjald giftede sig med en datter af den førnævnte Sverting Jarl, efter alles mening for at gøre ham mere samarbejdsvillig.
    http://www.norsesaga.no/hvorledes-norge-ble-bosatt.html
    http://www.olhov.net/danmark.html
    http://www.olhov.net/danmark.html#Frode fred

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 4. Halvdan Frodesson, i Lejre  Etterslektstre til dette punkt ble født 420; døde 490.
    2. 5. Ingjard Frodeson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 4

  1. 4.  Halvdan Frodesson, i LejreHalvdan Frodesson, i Lejre Etterslektstre til dette punkt (3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1) ble født 420; døde 490.

    Notater:

    En mann het Halvdan, en annen Frode; de var begge brødre og kongssønner, og styrte hvert sitt rike. Kong Halvdan var snill, vennlig og godlynt, mens kong Frode var en stor voldsmann. Kong Halvdan hadde tre barn, to sønner og en datter. Datteren het Signy, hun var eldst og gift med Sævil jarl. Dette hendte mens sønnene hans var unge; den ene het Hroar og den andre Helge. Reginn het forsterfaren deres og han var svært glad i guttene.
    Nær borgen lå en øy og der bodde en bonde som het Vifill. Han var en gammel, god venn av kong Halvdan. Vifill eide to hunder, den ene het Hopp og den andre Ho. Bonden var velstående og kunne mye om gammel visdom, om dette krevdes av ham.
    Nå skjer det at kong Frode sitter i riket sitt og er svært misunnelig på sin bror, kong Halvdan, fordi han styrte Danmark alene, og han syntes ikke hans del hadde blitt så god. Derfor samler han sammen en mengde folk og drar til Danmark og kommer dit på den mørkeste delen av natta, brenner og ødelegger alt. Kong Halvdan klarer dårlig å forsvare seg og blir tatt hånd om og drept, men de som klarer det flykter unna. Og alle folkene i borgen må sverge troskapsed til kong Frode, ellers piner ham dem på forskjellige måter.
    Reginn, fosterfar til Helge og Hroar, kommer seg unna og ut til Vifills øy. De sørget mye over tapene og Reginn sa at det ikke ville være håp for guttene om ikke Vifill fikk gjemt dem for kong Frode.
    Vifill sier: "Her må vi dra tau med en vond en," men han sa at han følte seg forpliktet til å hjelpe guttene.
    Så tok han og plasserte dem i en jordkjeller, hvor de oftest var om nettene, men om dagene sprang de omkring i bondens skog, for halve øya var skogvokst; og slik skiltes de fra Reginn.
    Reginn hadde store eiendommer i Danmark, barn og kone, så han kunne ikke gjøre annet enn å gå kong Frode til hende og sverge ham troskapsed. Kong Frode la nå under seg hele Danmarks rike, med skatter og gjeld. Dette var mot de flestes vilje, for kong Frodi var svært dårlig likt, og han skattla Sævil jarl på samme måte som de andre.
    Etter å ha gjort alt dette uroer kong Frode seg litt over at han ikke finner guttene, Helge og Hroar. Han har nå folk på utkikk etter dem på alle kanter, nært og fjernt, nord og syd, øst og vest. Rike gaver blir lovet til de som kan si noe om dem; men de som gjemmer dem blir lovet ulike pinsler, om dette blir kjent. Men ingen synes å kunne fortelle kongen noe om dem. Da lar han hente spåkvinner og vismenn fra hele landet, og lar dem ransake landet opp og ned, øyer og utskjær; men de blir ikke funnet. Og nå lar han hente trollmenn, som kan finne ut alt det de vil med trolldom; men disse forteller ham at de ikke blir oppfostret i landet, men likevel er de ikke langt fra kongen.
    Kong Frodi sier: "Vi har lett vidt om etter dem, og det synes meg som om det er lite trolig at de er nær her. Det er en øy ikke langt fra her som vi ikke har lett nøye på, men nesten ingen bor der bortsett fra en fattig bonde.
    "Let der først," sa trollmennene, "fordi mye tåke og skyer ligger over denne øya, så det er ikke lett for oss å se boligen til bonden og vi tror han er svært klok og ikke slik han synes."
    Kongen sa: "Der skal det letes på nytt, men jeg synes det er underlig at en fattig fiskebonde skal ha guttene, og våge å skjule folk for oss."
    http://www.norsesaga.no/hrolf-krakes-saga.html

    Familie/Ektefelle/partner: Sigrid. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 6. Roar Halvdanson, av Lejre  Etterslektstre til dette punkt

  2. 5.  Ingjard FrodesonIngjard Frodeson Etterslektstre til dette punkt (3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Sigris Frodesdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 7. Frode Ingjardsson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 5

  1. 6.  Roar Halvdanson, av LejreRoar Halvdanson, av Lejre Etterslektstre til dette punkt (4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Notater:

    Rolf Krakes saga forteller at Halvdan hadde tre barn, Roar, Helge og en datter Signe (Signý) som er gift med Sævil jarl. Halvdan har en bror ved navn Frode og begge er samkonger av Danmark. Mens Halvdan er vennlig og av god natur er Frode ondskapsfull. Frode angrep og drepte Halvdan og gjorde seg selv til konge av et forent Danmark. Han forsøkte å finne og kvitte seg med sine to nevøer Roar og Helge, men brødrene overlever på en avsidesliggende øy, beskyttet av en mann ved navn Vivil, og etter en del hendelser hevner de sin far ved å drepe Frode.
    Roar er presentert som «godtroende og munter», og han er fjernet fra å styre kongedømmet og etterlater det til sin bror Helge. Isteden slår han seg sammen med Norðri, kongen av Northumberland, og gifter seg med denne kongens datter Ögn. Som vederlag for Roars andel av Danmark gir Helge ham en gullring.
    Sævil jarls sønn Rok (Hrókr), nevø av Roar og Helge, ble sjalu over at han ikke arvet noe fra bestefar Halvdan. Han gikk til sin onkel Helge for kreve sin arv. Helge nektet å etterlate en tredjedel av Danmark til ham, og Rok dro da til Northumbria for å kreve gullringen. Han ba Roar om han i det minste kunne få se ringen, og da det skjedde kastet han ringen vannet. Roar ble sint og kuttet av Roks føtter og sendte ham tilbake til sine skip. Rok kom senere tilbake med en stor hær og drepte Roar. Helge hevnet sin bror ved å kutte av Roks armer. Roars sønn Agnar fikk tak i ringen ved å dykke i vannet, og dette ga ham stor ære. Agnar skal etter sigende ha blitt langt større enn sin far og mye omtalt i sagaene, men det finnes ikke bevarte kilder som forteller om det.
    Helge angrep Sverige for å hendte Yrsa tilbake, hans datter og hustru, men blir drept av Adils, konge av Sverige. Han ble etterfulgt av Rolf Krake, hans sønn med Yrsa.
    Selv om Rolf Krakes saga er på linje med de øvrige norrøne kildene om Helges incestiøse forhold til sin datter Yrsa, er den alene med disse og Beowulf ved å fjerne Roar fra kongedømmet i Danmark og sende ham til Northumberland hvor han giftet seg med Ögn, datteren av en mulig fiktiv konge Norðri som synes navngitt etter Northumberland (norrønt Norðimbraland). Meningene er delte om det var noen forbindelse mellom Roars / Hroðgars hustru Wealhþeow i Beowulf og om hennes familie (helmingene el. völsungene) var angelsaksere[32]. En annen forskjell er det faktum at Hroðgars sønner Hreðric og Hroðmund som ikke opptrer i de norrøne kildene, men tilsvarer Agnar i Rolf Krakes saga
    https://no.wikipedia.org/wiki/Roar_Halvdansson

    Familie/Ektefelle/partner: Wealthow. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 8. Frøvor Roarsdatter  Etterslektstre til dette punkt
    2. 9. Valdemar Roarson, Den Milde  Etterslektstre til dette punkt

  2. 7.  Frode IngjardssonFrode Ingjardsson Etterslektstre til dette punkt (5.Ingjard4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Notater:

    Frode Ingjalsson
    Konge av Hadubardene
    Han var sønn av Ingjald og Sigrid
    Frode er gift med Hilde ? De har sønnene Ingjald og Rørek
    Fróði faren til Ingjald, som i Beowulf er Froda, faren til Ingeld og Heathobards konge. Eksistensen av Heathobards har blitt glemt i norrøne tekster og denne Frodi det noen ganger ser ut som bror av Halfdan med den lange fiendtlighet mellom Heathobards og dansker blir en familiefeide mellom Halfdan og hans bror Frodi. Fróði dreper Halfdan og blir drept av Halfdans sønner Helgi (Halga) og Hroar ??( Hrothgar ). (I Arngrímur Jónsson 's latinske sammendrag til den tapte Skjöldunga sagaennavnene Fróði og Ingjald byttes ut). Saxo Grammaticus (bok 6) gjør dette Fróði i stedet for å være en veldig sen legendarisk konge, sønn av Fridleif sønn av Saxo sene fredelige Fróði. Saxo vet noe om historien om denne feeden, men ingenting om forhold til Halfdan. I stedet fortalte Saxo hvordan denne Fróð ble drept av saxer, og hvordan, etter en ekteskapsalliance mellom sin sønn Ingel og en saxisk prinsesse for å helbrede feeden, åpnet Ingel det igjen ved en gammel kriger, som helten Beowulf forteller om Ingjald i diktet Beowulf
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B3%C3%B0i

    Familie/Ektefelle/partner: Helga Erlingsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 10. Ingjald Frodeson, Starkadsfostre  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 6

  1. 8.  Frøvor RoarsdatterFrøvor Roarsdatter Etterslektstre til dette punkt (6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Notater:

    Freawaru, introduced in l. 2020 of the poem Beowulf, is the daughter of King Hroðgar and Queen Wealhþeow.
    Freawaru is a freoðuwebbe or "peaceweaver" (an important concept in the poem) who is married to Ingeld, King of the Heaðobards and son of Froda . This marriage was created as a means of ending a feud between the two kingdoms (due to the murder of Froda by the Danes). It was an unsuccessful attempt to end the feud. An old warrior urged the Heaðobards to revenge, and Beowulf predicts to Hygelac that Ingeld will turn against his father-in-law Hroðgar. In a version given in the Danish chronicle Gesta Danorum (see below), the old warrior appears as Starkad, and he succeeded in making Ingeld divorce his bride and in turning him against her family.

    Familie/Ektefelle/partner: Ingjald Frodeson, Starkadsfostre. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 11. Rørek Ingjaldsson, Hnøggvanbauge  Etterslektstre til dette punkt

  2. 9.  Valdemar Roarson, Den MildeValdemar Roarson, Den Milde Etterslektstre til dette punkt (6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge Skåne

    Notater:

    Han er nevnt som Hans His sønn Fridleif, Hans sønn Frodi den tapre, hans sønn Halfdan, hans sønn Hroarr, Hans sønn son Valdarr den milde, hans sønn Harald den gamle, his son Halfdan Snjalli, his son Ivarr the Far-reaching, his daughter Audr the Wealthy
    Han er nevnt i Heimskringla, Hvordan Norge ble bygget http://www.germanicmythology.com/FORNALDARSAGAS/FraFornjotiHardman.html
    http://heimskringla.no/wiki/Hvordan_Norge_ble_bebygd

    Familie/Ektefelle/partner: Hildis. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 12. Harald Valdemarson, den Gamle  Etterslektstre til dette punkt
    2. 13. Frode Valdarsson  Etterslektstre til dette punkt

  3. 10.  Ingjald Frodeson, StarkadsfostreIngjald Frodeson, Starkadsfostre Etterslektstre til dette punkt (7.Frode5, 5.Ingjard4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge Skåne

    Notater:

    Ingjald Frodasson (Ingjaldr Fróðason)
    Prins av Hadubardene - Viking kriger
    f. Gotland Sønn av kong Frode og Helga ?
    Han var gift med Freawaru, de fikk sønnene Frode, Rørek, Rolf og Agnar
    Ingjaldr Fróðason Tilnavn / fordanskning: Ingjald Lokalitet: Sverige. Relationer: Søn af en kong Frode. Kilder: Landnamabogen: S217
    184. (S 217.) [27] Bjørn hed en udmærket mand i Gøtland. Han var søn af Rolf fra År og var gift med Liv, der var datter af Rolf Ingjaldsdatter. Hendes fader Ingjald var søn af kong Frode.
    http://heimskringla.no/wiki/Landnamabogen
    Ingeld eller Ingjald ( norrønt ) var en legendarisk kriger som vises i tidlige engelske og norrøne legender. Ingeld var så kjent at i 797 skrev Alcuin et brev til biskop Higbald fra Lindisfarne som spurte munkenes interesse for heroiske legender med: 'Quid enim Hinieldus cum Christo?' - Hva har Ingeld å gjøre med Kristus?
    Legenden som overlever forteller Ingeld som en fiende av Hroðgar , Halga og Hroðulf . Konflikten mellom Scyldings Hroðgar og Hroðulf på den ene siden, og Headobards Froda og Ingeld på den andre, vises både i Beowulf og Widsith . Vitenskapsmenn er generelt enige om at disse tegnene vises både i angelsaksisk ( Beowulf ) og skandinavisk tradisjon ( norske sagaer og danske kronikker). I den norske tradisjonen var imidlertid Håbobardene tilsynelatende blitt glemt, og konflikten ble istedet gjengitt som en familiefeide ]eller som en konflikt med saksene , hvor danskerne tar stedet for Heatobardene.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ingeld
    http://www.norsesaga.no/hvorledes-norge-ble-bosatt.html

    Familie/Ektefelle/partner: Frøvor Roarsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 11. Rørek Ingjaldsson, Hnøggvanbauge  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 7

  1. 11.  Rørek Ingjaldsson, HnøggvanbaugeRørek Ingjaldsson, Hnøggvanbauge Etterslektstre til dette punkt (8.Frøvor6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: konge Skåne

    Notater:

    Rørek Ingjaldsson (Hrærek Ringknipne)
    5. Ættetavle.
    Skjøld het sønnen til Odin Æsekonge. Han var far til Fridleif, far til Fred-Frodi, far til Fridleif, far til Håvard den håndsterke, far til Frodi, far til Vemund den kloke, far til Olaf den beskjedne, far til Dan den hovmodige, far til Frodi den fredlige, far til Fridleif, far til Frodi den djerve, far til Ingjald Starkadfostre, far til Hrærek ringknipne, far til Halfdan, far til Hrærek ringslenger, far til Harald hilditann. Haralds bror var Randver, far til Sigurd hring. Slik går ættetavlen til kong Harald hårfagre, som tidligere fortalt.
    http://www.norsesaga.no/hvorledes-norge-ble-bosatt.html

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 14. Frode Rørekson Rørekson  Etterslektstre til dette punkt

  2. 12.  Harald Valdemarson, den GamleHarald Valdemarson, den Gamle Etterslektstre til dette punkt (9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Notater:

    Harald den gamle, sagnkonge i Skåne
    Han var sønn av Valdemar den gavmilde og Hildes, Harald er gift med Hildur datter til Heidrek Ulveham De hadde barna Halvdan og Gudrød
    Harald den gamle eller Harald Valdarsson (norrønt: Haralðr hinn Gamli) var en mytisk konge i Skåne. Han var gift med Hildur, datter til den mytiske goterkongen Heidrek Ulveham og ble far til Halvdan den snille og hans halvbror Gudrød, konge av Skåne. Han er omtalt i fornaldersagaen Hversu Noregr byggðist.
    Ifølge denne sagaen var Harald sønn av Valdemar den gavmilde som tilhørte den legendariske skjoldungeætten og som nedstammet fra Odins sønn Skjold. Noen av de etterkommerne hans som nevnes i sagaen er Ivar Vidfamne, Harald Hildetann, Sigurd Ring, Ragnar Lodbrok og Harald Hårfagre, alle konger i ulike deler av Skandinavia.
    Haralds sønner Halvdan og Gudrød nevnes i Snorre Sturlasons Ynglingesaga.
    https://no.wikipedia.org/wiki/Harald_den_gamle
    http://www.norsesaga.no/hvorledes-norge-ble-bosatt.html

    Familie/Ektefelle/partner: Hervor Heidrekdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 15. Halvdan Haraldson, Snjalle  Etterslektstre til dette punkt ble født 540.

  3. 13.  Frode ValdarssonFrode Valdarsson Etterslektstre til dette punkt (9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 16. Sigris Frodesdatter  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 8

  1. 14.  Frode Rørekson RøreksonFrode Rørekson Rørekson Etterslektstre til dette punkt (11.Rørek7, 8.Frøvor6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge Skåne

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 17. Halvdan Berg-Gram Frodeson  Etterslektstre til dette punkt

  2. 15.  Halvdan Haraldson, SnjalleHalvdan Haraldson, Snjalle Etterslektstre til dette punkt (12.Harald7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1) ble født 540.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge i Skåne

    Familie/Ektefelle/partner: Moald Digre. Moald ble født , England. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 18. Ivar Halvdanson, Vidfavne  Etterslektstre til dette punkt ble født 588; døde 647.

  3. 16.  Sigris FrodesdatterSigris Frodesdatter Etterslektstre til dette punkt (13.Frode7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ingjard Frodeson. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 19. Frode Ingjardsson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 9

  1. 17.  Halvdan Berg-Gram FrodesonHalvdan Berg-Gram Frodeson Etterslektstre til dette punkt (14.Frode8, 11.Rørek7, 8.Frøvor6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 20. Rørek Halvdanson, Sløngvandbauge  Etterslektstre til dette punkt

  2. 18.  Ivar Halvdanson, VidfavneIvar Halvdanson, Vidfavne Etterslektstre til dette punkt (15.Halvdan8, 12.Harald7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1) ble født 588; døde 647.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge

    Familie/Ektefelle/partner: Gyrithe. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 21. Aud Ivarsdatter  Etterslektstre til dette punkt

  3. 19.  Frode IngjardssonFrode Ingjardsson Etterslektstre til dette punkt (16.Sigris8, 13.Frode7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Notater:

    Frode Ingjalsson
    Konge av Hadubardene
    Han var sønn av Ingjald og Sigrid
    Frode er gift med Hilde ? De har sønnene Ingjald og Rørek
    Fróði faren til Ingjald, som i Beowulf er Froda, faren til Ingeld og Heathobards konge. Eksistensen av Heathobards har blitt glemt i norrøne tekster og denne Frodi det noen ganger ser ut som bror av Halfdan med den lange fiendtlighet mellom Heathobards og dansker blir en familiefeide mellom Halfdan og hans bror Frodi. Fróði dreper Halfdan og blir drept av Halfdans sønner Helgi (Halga) og Hroar ??( Hrothgar ). (I Arngrímur Jónsson 's latinske sammendrag til den tapte Skjöldunga sagaennavnene Fróði og Ingjald byttes ut). Saxo Grammaticus (bok 6) gjør dette Fróði i stedet for å være en veldig sen legendarisk konge, sønn av Fridleif sønn av Saxo sene fredelige Fróði. Saxo vet noe om historien om denne feeden, men ingenting om forhold til Halfdan. I stedet fortalte Saxo hvordan denne Fróð ble drept av saxer, og hvordan, etter en ekteskapsalliance mellom sin sønn Ingel og en saxisk prinsesse for å helbrede feeden, åpnet Ingel det igjen ved en gammel kriger, som helten Beowulf forteller om Ingjald i diktet Beowulf
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B3%C3%B0i

    Familie/Ektefelle/partner: Helga Erlingsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 22. Ingjald Frodeson, Starkadsfostre  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 10

  1. 20.  Rørek Halvdanson, SløngvandbaugeRørek Halvdanson, Sløngvandbauge Etterslektstre til dette punkt (17.Halvdan9, 14.Frode8, 11.Rørek7, 8.Frøvor6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Aud Ivarsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 23. Harald Hildetann  Etterslektstre til dette punkt døde, Bråvalla, Østergøtland, Sverige.

  2. 21.  Aud IvarsdatterAud Ivarsdatter Etterslektstre til dette punkt (18.Ivar9, 15.Halvdan8, 12.Harald7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Radbar. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 24. Randver Radbarson  Etterslektstre til dette punkt

    Familie/Ektefelle/partner: Rørek Halvdanson, Sløngvandbauge. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 23. Harald Hildetann  Etterslektstre til dette punkt døde, Bråvalla, Østergøtland, Sverige.

  3. 22.  Ingjald Frodeson, StarkadsfostreIngjald Frodeson, Starkadsfostre Etterslektstre til dette punkt (19.Frode9, 16.Sigris8, 13.Frode7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge Skåne

    Notater:

    Ingjald Frodasson (Ingjaldr Fróðason)
    Prins av Hadubardene - Viking kriger
    f. Gotland Sønn av kong Frode og Helga ?
    Han var gift med Freawaru, de fikk sønnene Frode, Rørek, Rolf og Agnar
    Ingjaldr Fróðason Tilnavn / fordanskning: Ingjald Lokalitet: Sverige. Relationer: Søn af en kong Frode. Kilder: Landnamabogen: S217
    184. (S 217.) [27] Bjørn hed en udmærket mand i Gøtland. Han var søn af Rolf fra År og var gift med Liv, der var datter af Rolf Ingjaldsdatter. Hendes fader Ingjald var søn af kong Frode.
    http://heimskringla.no/wiki/Landnamabogen
    Ingeld eller Ingjald ( norrønt ) var en legendarisk kriger som vises i tidlige engelske og norrøne legender. Ingeld var så kjent at i 797 skrev Alcuin et brev til biskop Higbald fra Lindisfarne som spurte munkenes interesse for heroiske legender med: 'Quid enim Hinieldus cum Christo?' - Hva har Ingeld å gjøre med Kristus?
    Legenden som overlever forteller Ingeld som en fiende av Hroðgar , Halga og Hroðulf . Konflikten mellom Scyldings Hroðgar og Hroðulf på den ene siden, og Headobards Froda og Ingeld på den andre, vises både i Beowulf og Widsith . Vitenskapsmenn er generelt enige om at disse tegnene vises både i angelsaksisk ( Beowulf ) og skandinavisk tradisjon ( norske sagaer og danske kronikker). I den norske tradisjonen var imidlertid Håbobardene tilsynelatende blitt glemt, og konflikten ble istedet gjengitt som en familiefeide ]eller som en konflikt med saksene , hvor danskerne tar stedet for Heatobardene.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ingeld
    http://www.norsesaga.no/hvorledes-norge-ble-bosatt.html

    Familie/Ektefelle/partner: Frøvor Roarsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 25. Rørek Ingjaldsson, Hnøggvanbauge  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 11

  1. 23.  Harald HildetannHarald Hildetann Etterslektstre til dette punkt (20.Rørek10, 17.Halvdan9, 14.Frode8, 11.Rørek7, 8.Frøvor6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1) døde, Bråvalla, Østergøtland, Sverige.

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 26. Rørek Haraldson  Etterslektstre til dette punkt

  2. 24.  Randver RadbarsonRandver Radbarson Etterslektstre til dette punkt (21.Aud10, 18.Ivar9, 15.Halvdan8, 12.Harald7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Åse Haraldsdatter. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 27. Sigurd Randverson, Ring  Etterslektstre til dette punkt døde 760.

  3. 25.  Rørek Ingjaldsson, HnøggvanbaugeRørek Ingjaldsson, Hnøggvanbauge Etterslektstre til dette punkt (22.Ingjald10, 19.Frode9, 16.Sigris8, 13.Frode7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: konge Skåne

    Notater:

    Rørek Ingjaldsson (Hrærek Ringknipne)
    5. Ættetavle.
    Skjøld het sønnen til Odin Æsekonge. Han var far til Fridleif, far til Fred-Frodi, far til Fridleif, far til Håvard den håndsterke, far til Frodi, far til Vemund den kloke, far til Olaf den beskjedne, far til Dan den hovmodige, far til Frodi den fredlige, far til Fridleif, far til Frodi den djerve, far til Ingjald Starkadfostre, far til Hrærek ringknipne, far til Halfdan, far til Hrærek ringslenger, far til Harald hilditann. Haralds bror var Randver, far til Sigurd hring. Slik går ættetavlen til kong Harald hårfagre, som tidligere fortalt.
    http://www.norsesaga.no/hvorledes-norge-ble-bosatt.html

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 28. Frode Rørekson Rørekson  Etterslektstre til dette punkt


Generasjon: 12

  1. 26.  Rørek HaraldsonRørek Haraldson Etterslektstre til dette punkt (23.Harald11, 20.Rørek10, 17.Halvdan9, 14.Frode8, 11.Rørek7, 8.Frøvor6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 29. Harald Rørekson  Etterslektstre til dette punkt

  2. 27.  Sigurd Randverson, RingSigurd Randverson, Ring Etterslektstre til dette punkt (24.Randver11, 21.Aud10, 18.Ivar9, 15.Halvdan8, 12.Harald7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1) døde 760.

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge i Danmark

    Notater:

    Sigurd Ring (norrønt Sigurðr hringr) ca.759, var en delvis legendarisk konge i Svitjod (Sverige) og Danmark, og skal ha vært far til Ragnar Lodbrok.

    Sigurd Ring er nevnt i blant annet Gesta Danorum, Hervors saga og Sögubrot af nokkurum fornkonungum í Dana- ok Svíaveldi?, I henhold til Bosi og Herrauds saga (Bósa saga ok Herrauðs) skal det ha vært en egen saga om Sigurd Ring, men denne saga er gått tapt. I de eldste kildene blir han æret for å ha vunnet slaget ved Bråvalla mot sin onkel Harald Hildetann og for å være far til den kjente vikinghøvdingen Ragnar Lodbrok.

    Hervors saga forteller at da Valdar døde ble hans sønn Randver konge av Danmark mens broren Harald Hildetann ble konge av Gøtaland. Deretter erobret Harald alt land som tidligere hadde tilhørt hans morfar Ivar Vidfamne. Etter Randvers død ble hans sønn Sigurd Ring konge av Danmark, antagelig underkonge av Harald. Da Harald ble gammel møttes han og nevøen Sigurd Ring til et stort slag på vollene av Østergøtland hvor Harald Hildetann og mange av hans menn døde i slaget ved Bråvalla. Sigurd styrte deretter Danmark til han døde og ble etterfulgt av sin sønn Ragnar Lodbrok mens Harald Hildetanns sønn Eystein Bele, også kalt for «Ilråde», styrte Sverige inntil han ble drept av sønnene til Ragnar Lodbrok.

    I det fragmentariske islandske skriftet Sögubrot af nokkurum fornkonungum í Dana- ok Svíaveldi er Sigurd Ring nevø på farssiden av den danske kongen Harald Hildetann og er antagelig (denne delen av Sögubrot er ikke bevart) sønn av Randver som var sønn av Haralds mor Aud Djupauga og hennes ektemann kong Radbart av Gardariket. Harald Hildetann begynte å føle seg gammel da han gjorde Sigurd Ring konge av Sverige og Vestergøtland. Sigurd Ring beseiret sin onkel i det store slaget ved Bråvalla, og ble da konge av Danmark også. Han gjorde ei skjoldmøy, valkyrjen Hed til dronning av Danmark, og i følge Lejrekrøniken grunnla hun handelsbyen Hedeby.

    Sigurd Ring giftet seg med Alvhild, datter av kong Alv av Alvheim, og sammen med Alvhild fikk han sønnen Ragnar Lodbrok.

    Etter som Sigurd ble eldre begynte mer fjerntliggende deler av hans rike å gjøre seg uavhengig, og det blir fortalt hvordan han tapte England grunnet alderdom. En dag da han var i Vestergøtland og besøkte sine svogere, sønnene til Gandalv, og de ba ham om å bli med og angripe kong Øystein i Vestfold i Norge. I Vestfold var det store blotgilder i Skiringssal, men ulykkeligvis ender Sögubrot her og den øvrige fortellingen har gått tapt. Man antar at Skjoldungesaga er den opprinnelige saga som Sögubrot har basert sin fortelling på, og som fortsetter fortellingen...

    Skjoldungesaga forteller at Sigurd Ring var gift med Alvhild, datter av kong Alv av Alvheim, og at deres sønn var Ragnar Lodbrok. Når Sigurd Ring er en gammel mann er Alvhild død, og han kommer til Skiringssal for å delta i de store blotgilder. Der oppdager han en svært vakker kvinne ved navn Alvsol. Hun var datter av kong Alv av Vendel.

    Sigurd Ring ville gifte seg med Alvsol, men hennes to brødre ville ikke tillate det. Sigurd slåss da med brødrene og drepte dem, men han tapte likevel Alvsol. Hun hadde tatt gift som brødrene hadde gitt henne slik at hun ikke skulle falle i Sigurd Rings vold. Da hennes lik ble vist fram til ham, tok han henne om bord i stort skip, la hennes brødre ved siden av henne, og ga dem en skipsbegravelse ved å la skipet seile ut mens det brant. Sigurd Ring skal selv ha blitt dødelig såret i kampen med brødrene, og det skal ha blitt opprettet en gravrøys på stranden Ringshaug i Tønsberg.

    Ragnar Lodbrok etterfulgte sin far, men plasserte en underkonge på den svenske tronen, kong Eystein Bele, som senere ble drept av Ragnars sønner.

    I henhold til Gesta Danorum (bok 7) av Saxo Grammaticus nevnes ham som - Ringo - og som sønn av den svenske kongen Ingjald (Ingild) og nevø på farsiden med den danske kongen Harald Hildetann. Hans far Ingjald skal ha voldtatt en søster av Harald, noe denne overså for å bevare vennskapet. Sigurd Ring bekjempet Harald Blåtann i slaget ved Bråvalla og ble da også konge av Danmark.

    Saxo beskriver de ulike underkongene og deres hendelser. I bok 9 kommer han tilbake til Sigurd Ring og kaller ham da - Siwardus Ring - far av Ragnar Lodbrok.

    I henhold til det islandske fornalderfragmentet Hvordan Norge ble bebodd (Hversu Noregr byggðist), som finnes i Flateybok, var Sigurd Ring sønn av Randver, bror av Harald Hildetann. Randver og Harald var sønner av Hrærekr slöngvanbaugi, det vil si Rørek av Vejle.

    I Harald Hårfagres saga i Heimskringla lærer den store norske kongen Harald Hårfagre at den svenske kongen Erik Eymundsson hadde utvidet Sverige vestover og at det hadde fått samme størrelse som det hadde under kong Sigurd Ring og hans sønn Ragnar Lodbrok. Det skal da ha inkludert Romerike, Vestfold og Vingulmark.

    I Ragnar Lodbroks saga blir det nevnt at Sigurd Ring og Harald Hildetann kjempet i slaget ved Bråvalla og at Harald falt. Etter slaget ble Sigurd Ring konge av Danmark og han var far til Ragnar Lodbrok.

    Den korte fortellingen Tåtten om Ragnarsønnene (Ragnarssona þáttr) slår fast at Sigurd Ring var konge av Sverige og Danmark og far til Ragnar Lodbrok.

    I Bosa og Herrauds saga blir det kun nevnt at Sigurd Ring, far til Ragnar Lodbrok, kjempet mot Harald Hildetann i slaget ved Bråvalla hvor Harald døde. Den legger til at det var en egen saga om Sigurd Ring, men denne eksisterer ikke lenger.

    I henhold til Lejrekrøniken (Chronicon Lethrense) hadde Harald Hildetann fått alle land helt ned til Middelhavet til å betale skatt til ham, men da han dro til Sverige for å forlange skatt møtte den svenske kongen Sigurd Ring ham i slaget ved Bråvalla og Harald tapte og døde. Sigurd Ring gjorde valkyrjen Hed til dronning av Danmark (se Sögubrot af nokkrum fornkonungum ovenfor).

    Gríms saga loðinkinna (Grim Lodenkinns saga) og den yngre versjonen av Orvar-Odds saga nevner Sigurd Ring kun i noen få setninger i forbindelse med slaget ved Bråvalla sammen med Harald Hildetann.

    I Norna-Gests þáttr blir det sagt at Sigurd Ring var en svært gammel mann da hans svogere, sønnene til Gandalv, ba ham om hjelp for å bekjempe Sigurd Fåvnesbane og Gjoke (Gjúki). Han kunne dog ikke gi dem hjelp da han selv var opptatt av å bekjempe de herjende kuronianerne og kvener

    Familie/Ektefelle/partner: Alfhild Gandalfsdatter. Alfhild (datter av Gandalf Vikarson) ble født 728. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 30. Ragnar Sigurdsson, Lodbrock  Etterslektstre til dette punkt ble født , Uppsala; døde 845, Northumbria, England.

  3. 28.  Frode Rørekson RøreksonFrode Rørekson Rørekson Etterslektstre til dette punkt (25.Rørek11, 22.Ingjald10, 19.Frode9, 16.Sigris8, 13.Frode7, 9.Valdemar6, 6.Roar5, 4.Halvdan4, 3.Frode3, 2.Fridleif2, 1.Frodi1)

    Andre Hendelser og Egenskaper:

    • Yrke: Konge Skåne

    Familie/Ektefelle/partner: Ukjent. [Gruppeskjema] [Familiediagram]

    Barn:
    1. 31. Halvdan Berg-Gram Frodeson  Etterslektstre til dette punkt




Webmaster Message

Vi prøver å dokumentere alle våre kilder i dette familietreet.
Hvis du har noe å legge til, la oss høre fra deg.
Tusen takk !